Riko lupauksesi! (ja keksi mulle yksi lisää...)

Happy Ditch New Year's Resolutions Day! Englanninkielinen maailma viettää tänään tosiaan uudenvuodenlupausten hylkäyspäivää. Jutun jujuna on kuulemani mukaan se, että vuodenvaihteen juhlahumussa kirkkain silmin annettujen lupausten huuma hälvenee viimeistään tammikuun puoleenväliin mennessä. Ja jos vuosi on tähän asti sujunut lähinnä chillaillessa, saattaa mieleen helposti hiipiä pieni syyllisyyden tai jopa riittämättömyyden tunne - paitsi tietysti jos lupauksena on ollut nimenomaan lisätä sitä chillailua.

Itse en kuitenkaan aio tänään hylätä lupauksia, vaan tehdä niitä. Olette varmaan (jo kyllästymiseen asti) lukeneet viime vuoden erinomaisesti onnistuneesta lukuhaasteestani. Tämä ei ole ainoa onnistunut lupaukseni, vaan olen aiemmin onnistunut muuttamaan tottumuksiani (ainakin joksikin aikaa...) vuoden karkkikiellolla, reilun puolen vuoden kasvisruokavaliolla ja puolentoista vuoden ostoslakolla. Uskon, että itsensä haastaminen voi ihan oikeasti toimia, ja vaikka jotkut lupaukset (kuten karkkilakko) voivat vaatia aikamoista tahdonvoimaa, tulee toisista melkein huomaamatta hyvä tapa (otetaan taas esimerkiksi ne kirjat).

Olen siis jo jonkun aikaa tiennyt, että haluan ehdottomasti tehdä lupauksia myös tälle vuodelle. En vain ole ihan heti keksinyt, mitä ne voisivat olla. Asiantuntijoiden mukaan lupaukset kannattaa pitää mahdollisimman realistisina, joten luovuin heti alkuun ajatuksesta maratonin juoksemisesta. Lupausten tulisi myös olla haasteita, eikä vain käskymuotoon naamioitua itsensä hemmottelua, joten "matkustele mahdollisimman paljon" ei sekään ihan sopinut teemaan. Samalla niiden tulisi kuitenkin olla hyödyllisiä. Ei tarvinnut kuin laskea yksi plus yksi plus yksi, kun ymmärsin, että yhden lupauksistani olisi pakko koskea liikunnan lisäämistä.


Vielä yksi hyvä nyrkkisääntö lupauksille on konkreettisuus. "Lisää liikuntaa" on kaikkea muuta kuin konkreettinen. Tällä hetkellä urheiluharrastukseni ovat ennen kaikkea epäsäännönmukaisia. Joinain viikkoina saatan käydä salilla joka päivä (vaikka en kyllä totta puhuen ihan heti muista, milloin näin olisi viimeksi käynyt), toisina yritän uskotella itselleni, että pressitilaisuudesta toiseen juoksentelu käy ihan hyvin liikunnasta... "enemmän" on tässä kontekstissa hyvin ambivalentti määre.

Tässä siis tulevat kolme konkreettista liikunnan lisäämiseen liittyvää tavoitettani.

1. Notkeus
Tavoitteeni on päästä vuoden 2015 loppuun mennessä sekä pitkittäis- että poikittaisspagaattiin. Tämän olen saanut tehtyä joskus 15 vuotta sitten voimistelua harrastaessani, eli eiköhän sen pitäisi nytkin pienellä tai vähän isommalla harjoittelulla sujua.

2. Voimakkuus
Tavoitteeni on saada vuoden 2015 loppuun mennessä vedettyä edes yksi leuka. Joo, tämä on sama lupaus, jonka olen tehnyt myös kahtena viime vuonna, mutta kolmas kerta toden sanoo. Ja ei, spagaateista poiketen leuanveto on juttu, jota en ole koskaan osannut. Se on kuitenkin "reilu" voimalaji siinä mielessä, että leuanvetäjä kilpailee aina omaa painoaan vastaan, eli toisin kuin painonnostossa, kevyillä ihmisillä pitäisi tässä olla yhtä hyvät tsäänssit kuin vahvarakenteisemmillakin. Or so I tell myself.

3. Kestävyys.
Tavoitteeni on vuoden 2015 loppuun mennessä...

eikun hetkinen, en ole vielä keksinyt mitään sopivaa tavoitetta kestävyysliikunnan saralta. Sen pitäisi olla hyödyllinen, helposti mitattavissa ja sen verran hauska, että mulla olisi edes jotain mahiksia saavuttaa maali (kirjaimellisesti tai kuvainnollisesti).

Onko teillä mitään ideoita? Auttakaa mua löytämään kolmas tavoite ennen kuin poikaystäväni tekee sen ja ilmoittaa mut johonkin ironman-kisaan... Ja hei, kuulostavatko kaksi ekaa tavoitetta hyviltä?


Kommentit