Elementary, my dear fans

Viimeisen parin kuukauden aikana mun elämä on ollut todella täynnä Sir Arthur Conan Doylen luomaa eksentristä ja unohtumatonta Sherlock Holmesia. Herra Holmes on ehdottomasti kaikkien aikojen salapoliisi (yhdessä Agatha Christien Poirot'n kanssa, bien sur!) ja täällä hänen kotikaupungissaan asian muistaa eritysien hyvin. Olen kävellyt pitkin Baker Streetiä, jolla hatustaan ja terävästä älystään tunnettu etsivä asuu, olen ostanut poikaystävälleni lahjaksi Sherlock Holmesin kootut tarinat ja saanut häneltä lahjaksi Sherlock Holmes -lautapelin, olen ihastellut brittien leffatekotaitoa BBC:n fantastisen Sherlock Holmes -modernisoinnin parissa - ja eilen kävin katsomassa Guy Ritchien uusimman Holmes-elokuvan A Game of Shadows.

Kahdesta viimeksi mainitusta mun on pakko sanoa vielä pari sanaa. Ensinnäkin, BBC:n uusi Holmes on todellakin mahtava. Pienellä budjetilla tehty sarja osoittautui niin suureksi menestykseksi, että nopealla vauhdilla ja huomattavasti aiempaa isommalla budjetilla filmatun kakkoskauden lisäksi se on tehnyt tuotannossssa mukana olleista kotimaansa kuumimpia staroja. Benedict Cumberbatchin Holmesin ja Martin Freemanin Dr. Watsonin lisäksi kummankin tuotantokauden vetonauloja ovat ennennäkemättömän nokkela kuvaus ja leikkaus sekä modernisoitu tarinankulku, joka tarjoaa Conan Doylen tarinoiden fanille sekä tarpeeksi johtolankoja jaksojen yhdistämiseksi alkuperäisiin kertomuksiin että sylin täydeltä uutta viihdykettä. Ja tietysti Lontoo, kaupunki, jonka kauneutta ja salaperäisyyttä sarja käyttää kainostelematta hyväksi - niin kuin asiaan kuuluukin.

Tänään katsomani elokuva eroaa sarjasta niin aikakauden kuin seikkailuhenkisyytensäkin puolesta, mutta kahdesta Holmes-adaptoinnista löytyy myös paljon samaa. Siinä missä poikaystäväni, brittisarjan suuri fani, kieltäytyi liittymästä seuraani elokuvan ajaksi, odotin itse leffan kakkososaa vähintään samalla innolla kuin sarjan kakkoskautta. Ja tämä ei johdu pelkästään Jude Law'sta, joka toimii Watsonina Robert Downey Juniorin Holmesille - leffa vain sattuu olemaan älyttömän vangitseva, nokkela, humoristinen ja jännittävä kuvaus suuren salapoliisin tarinasta. Rakastuin konseptiin jo ensimmäisen filmin aikana pari vuotta sitten, ja todella toivon, että projekti saa vielä kolmannenkin osan. :)

Kyllä, fanitan Sherlock Holmesia - enkö varoittanut tästä jo alussa? ;) Jotta koko postaus ei muuttuisi vain yhdeksi suureksi fanikirjeeksi, haluan tähän väliin myös kehua leähileffateatteriamme, jossa kävin eilen ensimmäisen kerran. Teatteriin on meitlä ehkä viidentoista minuutin kävelymatka, mutta jostain syystä olen tähän mennessä käynyt leffoissa Camdenissa, keskustassa tai Notting Hillissa. Oma lähiöteatterimme osoittautui kuitenkin tosi hienoksi, ja kaiken lisäksi hinnat ovat pari puntaa edullisemmat kuin keskustassa.

Löytyykö lukijoiden joukosta Holmes-faneja? Oletteko katsoneet leffan tai sarjan? Ja jos joku ei ole lukenut alkuperäisiä kertomuksia, hop hop kirjakauppaan tai kirjastoon, viihdyttävämpää laatukirjallisuutta saa nimittäin hakea aika kauan! :)Kommentit

 1. Sherlock fani ilmoittautuu! Se BBC:n sarja on ihan loistava. Sitä uusinta leffaa en oo vielä nähny.. Mutta näin Jude Law:n livenä Covent Gardenissa pari kuukautta sitten :P

  Täytyy kyllä myöntää että ihan alkuperäisen kirjan luin viimeeks joku 10 vuotta sitten...

  Niin ja noista leffateattereista tuli mieleen, mä en oo vieläkään löytäny kivaa leffateatteria Lontoosta, mut ehkä pitäis nimenomaan käydä kokeilemassa jotain pienempää lähipaikkaa. PictureHouset vois olla parempia kun Odeon tai Vue...?

  VastaaPoista
 2. Aaah, Jude Law, livenä!! Onneksi sekä minä että mr. Law ollaan kasvettu sen Alfie-ajoista, koska muuten varmaan stalkkaisin sitä ympäri kaupunkia marry me! -kyltti kaulassa :D

  Picture Houseista en ollutkaan ennen kuullut, mutta kävin sivuilla ja vaikuttaa harvinaisen sympaattiselta ketjulta!

  Mun on pakko suositella Notting Hillin Coronetia, alunperin teatteriksi rakennettu ja myöhemmin leffakäyttöön muunnettu supertunnelmallinen sali - ja mikä parasta, tiettyinä päivinä liput opiskelijoille ja tiistaisin kaikille 3,50! Valikoima on aika suppea, mutta laadukas, yleensä tuolla pyörii kaksi leffaa kerralla mutta ne vaihtuu aika usein ja on menestynyttä, mutta 'älykästä' mainstreamia! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitti vinkistä, kuulostaa hyvältä toi Notting Hillin Coronet!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)