Päiväretkellä keskiaikaisessa Canterburyssa

Vaihdoimme tänä kesänä skootterimme "oikeaan" moottoripyörään, ja pari viikonloppua sitten päätimme testata uutta menopeliä myös Lontoon ja kaupunkiajon ulkopuolella. Jonkun aikaa sopivaa retkikohdetta pohdittuamme otimme suunnaksi englantilaisen pikkukaupunki Canterburyn.

Moottoripyörällä matkustaminen ansaitsee kyllä aivan oman postauksensa (skootterilla kiertelystä voi lukea täältä), mutta varustuksesta on pakko sanoa pari sanaa jo nyt. Toisin kuin kuvista voisi pukeutumiseni perusteella päätellä, retkemme osui erittäin lämpimälle ja aurinkoiselle päivälle. Ajaessa tulee kuitenkin helposti todella kylmä, ja siksi vedän varsinaisten ajokamppeiden alle mahdollisimman paljon lämmikettä. 

Tällä kertaa päälle tuli t-paita, pitkähihainen paita, villapaita, kaksi takkia ja paksu huivi. Tarkoituksenani oli Canterburyyn päästyäni riisua pois ainakin kolme ylintä kerrosta, mutta matka oli kylmettänyt meidät siihen tapaan, että pidimme lämpimästä syysauringosta huolimatta vaatteet visusti päällä.

Canterbury on ehkä parhaiten tunnettu katedraalistaan, joka oli myös meidän reissumme kohokohta. Kun Tuomiokirkko näytti henkeäsalpaavan kauniilta ja ruhtinaalliselta myös meidän 21. vuosisadan paljon ympäri maailmaa matkanneiden vierailijoiden mielestä, voi vain kuvitella millaisen vaikutuksen se on tehnyt kaupunkiin keskiajalla saapuneisiin pyhiinvaeltajiin. Ei ihme, että kuvankaunis katedraali on päässyt myös maailmanperintökohteiden listalle.

Katedraalissa vierailun lisäksi meillä ei ollut Canterburyssa mitään must see -listaa, ja tämä oli oikein onnistunut resepti rennon sunnuntain viettoon. Joskus reissasin vähän kunnianhimoisemmin ja otin aina etukäteen selvää, missä oikein pitäisi käydä - ja monesti myös aikataulutin retket tarkkuudella, joka saisi mut nykyisin pudistelemaan päätäni. Emme tienneet ennestään esimerkiksi sitä, että Canterburyssä järjestettiin meidän vierailuviikonloppunamme puistoruokafestarit, mutta onneksi satuimme parkkeeraamaan moton ihan tapahtuman viereen ja menimme heti ensi töiksemme hakemaan evästä (jotka tulivat melkein kahden tunnin ajomatkan jälkeen enemmän kuin tarpeeseen).

Iloisena yllätyksenä meille tuli myös se, että vanhan kaupungin kujilta löytyi salmiakkia myyvä karkkikauppa. Sen sijaan yllättävää ei ole se, että poistuime molemmat kyseisestä liikkeestä karkkipussi kädessä. Niinpä saimme Canterburyn kapeita katuja, kauniita kanaaleita ja vuosisatoja vanhoja rakennuksia ihaillessamme nauttia myös skandinaavisista herkuista.

Kuinka tarkkaan yleensä suunnittelet retket? Oletko käynyt Canterburyssä? 
















Kommentit

  1. En ole käynyt Canterburyssä, mutta exäni oli sukua eräälle sen arkkipiispoista. Joudun suunnittelemaan matkani aika tarkkaan, koska omaa liikennevälinettä ei ole mukana ja minua kyllä riepoo tällainen käsien sitominen etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wou. aikamoinen sukulinja! Saanko udella, oliko eksäsi siis britti?

      Mekin ollaan oikeastaan aina ulkomailla julkisten varassa, ja kyllä se rajoittaa matkustamista jonkin verran ja vie juuri spontaaniutta pois väkisinkin - kukaan kun ei varmaan hirveän mielellään halua myöhästyä esim. viimeisestä hotellille vievästä paluujunasta... :).

      Poista
  2. Canterbury katedraaleineen näyttää todella mukavalta sunnuntairetkikohteelta!
    En ole siellä millonkaan käynyt, mutta täytyy pitää tämä kohde mielessä.

    Aiemmin suunnittelin tarkemmin matkojen retket, mutta nykyään tutkimme ennen matkalle lähtöä kiinnostavat kohteet & tapahtumat ja niihin lähdetään sitten fiiliksen mukaan. Matkan varrella saattaa sitten löytyä vielä jotain uutta kiinnostavaa, niin kuin teillekin kävi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ilman muuta, sen voi yhdistää helposti esim. viikon reissuun Lontooseen (jos olette tänne päin tulossa :)) hyvien junayhteykisen ansiosta.

      Teidän tapa valmistautua matkoihin kuulostaa oikein järkevältä. Meidän pitäisi panostaa vähän paremmn tapahtumien bongailuun ettei niitä jää vahingossa välistä, tämä tosin pätee matkojen lisäksi myös ihan Lontoon tapahtumakalenterin tutkimiseen :).

      Poista
  3. Onpa kauniin näköistä! Btw, sun snäppejä on myös kiva seurailla! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Canterbury on todella kaunis :) Ja hei, iso kiitos ja samoin, oon aivan koukussa snapchattiin! :P

      Poista
  4. Olisipa kiva tutkia Englantia Lontoon ulkopuolellakin! Muutama vuosi sitten teimme parin viikon roadtripin siellä, mutta paljon jäi vielä näkemättä, Canterburykin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kuulostaapaa kivalta! Missä kaikkialla kävitte roadtripin aikana? Canterburya voin ehdottomasti suositella jos tulette näille suunnille, sinne pääse Lontoosta erittäin kätevästi myös junalla :).

      Poista
  5. Minä ja suunnittelu ei tavallisesti juurikaan kuuluta yhteen, koska useimmiten teen aika pitkiä reissuja, joissa on aikaa vähän harhailla, eksyä ja haahuilla. Nyt onkin jännät paikat, kun lähden torstaina Kuubaan, jossa ei ole nettiyhteyksiä, mikä vähän on pakottanut kerrankin tekemään taustatyötä jo kotona. Toisaalta, majapaikkoja on mahdotonta varatakaan netittömyyden takia, joten sen osalta homma pysyy varsin spontaanina.

    Mua on vähän aina harmittanut reissuissa, etten osaa ajaa edes skootteria. Tuollaiset pikkureissut olisivat just parhaita! Ehkä pitää hankkia motskarimies... Ah, salmiakkia! Sitä kyllä ikävöin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Motskarimies on kyllä kätevä, voin suositella lämpimästi ;) Oi, sun Kuuban reissu kuulostaa aivan mahtavalta! Jään seuraamaan innolla, koska Kuuba on yksi omista unelmakohteistani ja sinne olisi kiva suunnata mahdollisimman pian :) Majapaikkojen improvisaatio on jo sen luokan spontaaniutta, että itse en ole sellaista vielä kokeillut - iso peukku täältä, ja ihanaa reissua! :)

      Poista
  6. Olen juuri samanlainen kunhan vain pääsen matkaan -tyyppi. Jos jotain jää näkemättä, melkeinpä kaikkialle pääsee takaisin, jos kovasti tekee mieli. Suunnittelemattomuudesta koituu toki joskus vähän harmiakin, mutta eipä ole koskaan loma pilalle sen vuoksi mennyt. Maailmaa on kiva nähdä suorittamatta.

    VastaaPoista
  7. Ihania kuvia syysauringossa! Mä en yleensä jaksa tai edes halua suunnitella reissuja kovin tarkasti, sillä se vie haahuilu-mahdollisuuden ja tarkasta aikataulusta vaan stressaa, eikä ne suunnitelmat kuitenkaan edes pidä. :D Etukäteistutkimisen aikana saattaa löytyä pari nähtävyyttä, jotka haluaa ehdottomasti nähdä, mutta siinäpä se suunnittelu sitten yleensä onkin. Yleensä katsastan myös vaihtokurssit ja hintatason etukäteen.

    VastaaPoista
  8. Eipä ole Canterbury tuttu muuten kuin nimenä. Hyvin oli todettu, että miltä on mahtanut tuntua aikoinaan ihmisistä, jotka katedraalin ovat ensimmäistä kertaa nähneet.

    Itse suunnittelen kyllä aika paljon reissut etukäteen, johtuen siitä, että usein olen aika lyhyillä reissuilla. Liian tiukoista ohjelmista en kyllä tykkää eli aikaa on oltava aina hengailuun, jos mielenkiintoisia paikkoja löytyy. Toisaalta käyn sitten aika usein paikoissa missä olen käynyt myös ennenkin, niin silloin saatan olla aika minimalistisella etukäteissuunnitelmalla liikkeellä.

    VastaaPoista
  9. Suunnitelmat... no, sellaiset on yleensä, mutta hyvin joustavat. Toimii parhaiten kun tietää vähän kohteesta etukäteen, mutta antaa sattumille mahdollisuuden.

    Ihania kuvia tässä, on tosi kiva fiilis!

    VastaaPoista
  10. Eipä ole tullut käytyä. Aikoinaan kävin työmatkoilla aika usein Lontoossa ja samoin melko usein puoliso lähti mukaan ja hän retkeili sitten aika paljonkin myös Lontoon ympäristössä, mutta itselläni työt eivät silloin antaneet myötä. Mutta toisaalta, pääsin minä sitten vastavuoroisesti joskus ainakin Madridiin puolison ominaisuudessa :-)

    VastaaPoista
  11. upea on katedraali ja noi mews nyt on aina niin tunnelmallisia <3

    VastaaPoista
  12. Toi yksi nähtävyys per päivä ja muuten hengailua on ihan hyvä resepti reissuun. Joskus tulee ahmittua liikaa kaikkea, varsinkin lyhyillä matkoilla, ja sitten onkin ihan puhki. Canterburyssä en ole koskaan käynyt, mutta ainakin kuviesi kaltaisena aurinkoisena syyspäivänä näyttää, että siellä on kiva tunnelma.

    VastaaPoista
  13. Ihania syyskuvia! Onpa jännä, että tuolta löytyi myös salmiakkia. :-)

    Mä tykkään suunnitella reissuja, mutta koska nykyään mun työnkuvaani kuuluu myös reissujen suunnittelu, annan lomalla mielelläni melkeinpä vapaat kädet mun matkaseuralleni, enkä välttämättä sen kummemmin jaksa itse suunnitella. ;-p

    VastaaPoista
  14. Kauniita kuvia ja ihana syksyinen tunnelma! En ole Canterburyssä käynyt mutta mielellään joku päivä menisin :) Mussa on myös ollut tota vikaa että olen suunnitellut reissuja vähän turhankin tarkkaan ja ottanut stressiä siitä että ehdin näkemään kaiken mitä on listalla. Nyttemmin olen ymmärtänyt ottaa vähän rennommin ja jättää myös "vapaata aikaa" ihan vaan kiertelyyn ja ihmettelyyn :)

    VastaaPoista
  15. Oispa mahtavaa päästä roadtripille motskarilla! Ois vähän vauhtiakin ja pääsis nopeammin paikasta a paikkaan b kuin skootterilla :) Ei olis sitäkään ongelmaa, mitä autojen kanssa ahtailla ja ruuhkaisilla pikkukaduilla ja kujilla.

    VastaaPoista
  16. Kivan kuuloinen päiväretki! :) Mä olen huono suunnittelemaan reissuja etukäteen. Saatan pikaisesti googlata tärkeimmät nähtävyydet, ja sitten käyn ne katsomassa, jos käyn. En stressaa nähtävyyksien näkemisestä.

    VastaaPoista
  17. Ei ole tullut tuolla käytyä, mutta vierailemisen arvoiselta vaikuttaa. Yhtenä ensi kesän reissuvaihtoehtona meillä onkin kiertely sateisilla saarilla – miksipä siis ei piipahdettaisi Canterburyssakin! Meillä on yleensä tapana ottaa asioista selvää mutta antaa sitten sattuman(kin) kuljettaa.

    VastaaPoista
  18. Ei ole tuttu paikka minulle Canterbury. Katedraali näyttää kyllä tutustumisen arvoiselta. Yleensä reissuun lähtiessä katselen hiukan mitä tapahtumia, nähtävyyksiä lähistöllä on, en kuitenkaan sen kummemmin suunnittele. Sinne mennään minne nenä näyttää ja mitä fiilis sanoo.

    VastaaPoista
  19. Mä en nykyään enää jaksa hirveästi etukäteen suunnitella reissuja, ja meillä mies tutkii kaiken sitten ihan perin pohjin etukäteen kaiken varalta. ;D Näistä aineksista syntyy yleensä tosi onnistuneita reissuja. Moottoripyörällä maailman kiertely voisi olla aika jees kokemus, hmm....

    VastaaPoista
  20. Eräs kaverini tekee pitkiä moottoripyöräreissuja Euroopassa, ja seurailen aina tarkkaan hänen videoitaan ja blogijuttuja. Ihmettelin alkuun, että miksi ihmeessä on niin paljon vaatetta päällä, vaikka on kesä. No ilmeisen kylmää hommaa tuo ajaminen kuitenkin liki aina. Vain muutaman kerran olen nähnyt jonkun kuvan, missä selkeästi on tullut kuuma ajon aikana.

    VastaaPoista
  21. Moi! Voisitkos kertoa lontoon lokakuun (loppukuukauden) säästä?:) oon tulossa sinne ja ympäri muutakin etelä-englantia 21.10 ja mietityttää sää… Onko samat lämpötilat kuin Suomessa? Otanko villakangastakin mukaan? Millasta ja kuinka lämmintä siellä ollut viime päivät/viikko?:) entäs yleensä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, olin ite just Suomessa kun kommentoit niin pääsen vastaamaan vasta nyt... toivottavasti sait pakattua sopivat vaatteet ja pääsit nauttimaan englantilaisesta syksystä täysillä! Jos tätä lukee joku muu joka miettii samankaltaisia juttuja, Lontoossa on yleensä jonkin verran, yleensä ainakin muutaman asteen, lämpimämpää kuin Suomessa ja lämpötila laskee harvoin nollan alapuolelle. Viime aikoina asteet ovat pyörineet siinä kymmenen plussan tuntumassa, mutta ensi viikolle on luvattu melkein kesäisiä säitä!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)