San Francisco: iltapäiväretki Oaklandiin
Pidän yleensä kaikista kohteista, joissa käyn. Se on luonnollista: Internet-aikakaudella on helppo valita etukäteen juuri itselle sopivaa tekemistä, ja lisäksi choice supportive bias -ilmiö pitää huolen siitä, että olemme todennäköisesti tyytyväisiä valintoihimme.

Meillä oli siis kaikki edellytykset pitää kaupungista, kun päätimme eräänä lämpimänä iltapäivänä lähteä retkelle Oaklandiin. Olin myös kuullut paikasta paljon hyvää: tarinoiden mukaan kymmenen minuutin metromatkan päässä San Franciscon keskustasta sijaitseva Oakland on tunnettua naapuriaan mielenkiintoisempi, aidompi ja coolimpi. 
On matkakohteita, joista ei tarvitse tietää etukäteen mitään - riittää kun tulee paikalle ja nauttii kauneudesta. Monet italialaiset kaupungit ovat tällaisia: toki esimerkiksi Firenzestä saa enemmän irti, jos lukee etukäteen edes vähän renesanssin historiasta ja googlettaa parhaat ruokapaikat, mutta kaupunki on kokonaisuudessaa niin kertakaikkisen ihastuttava, että pelkästään sen katuja kävelemällä voi viettää ikimuistoisen päivän.

Toiset paikat sen sijaan vaativat ennakkovalmisteluja - niiden parhaat puolet aukeavat vain hyvän opaskirjan tai insider-vinkkien avulla. Luulen, että Oakland kuuluu viimeksi mainittuun joukkoon. Me taas olimme tehneet kotiläksymme aika huonosti: koska vapaa iltapäivä oli tullut eteemme yllättäen, aloimme etsiä netistä tietoa kaupungin käyntikohteista vasta matkalla.Aika pian meille selvisi, että suuri osa Oaklandin seudun mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä on luontokohteita, jotka sijaitsevat jonkun verran kaupungin ulkopuolella ja jonne ei parin tunnen retkellä ehtisi. Päätimme siis keskittyä keskustan alueeseen. Kävimme tsekkaamassa hauskan Fox-leffateatterin (eka kuva) ja kävelimme yllättävän autioita katuja pitkin Lake Merritille. Lyhyestä maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta Oaklandissa oli selkeästi lämpimämpää kuin San Franciscossa, ja oli kiva päästä nauttimaan säästä aurinkoisella rantabulevardilla. 

Tästä huolimatta huomasin, etten ollut kaupungista erityisen vaikuttunut. Olin kuvitellut sen vilkkaammaksi ja kiinnostavammaksi. Missä olivat kaikki ihmiset, missä lehtien kehumat mielenkiintoiset kahvilat, kaupat ja ravintolat? Onneksi poikaystäväni luki ajatukseni ja muistutti minua, ettei meidän tarvinnut viettää nähtävyysjahdissa koko iltaa. Jokaisesta paikasta ei voi tykätä täysillä - olimme käyneet tsekkaamassa naapurikunnan, nyt voisimme lähteä takaisin San Franciscoon ja jatkaa iltaa siellä. Suunnitelma kuulosti hyvältä, mutta ehdotin, että kävelisimme takaisin metroasemalle kiertoreittiä Lakeside Parkin halki. 


Tämä osoittautui hyväksi ajatukseksi. Matkan varrella törmäsimme pieneen lintupuutarhaan. Eläinten tarkkailu on yksi helpompia tapoja tulla nopeasti hyvälle tuulelle, ja se toimi tälläkin kertaa. Erityisesti meitä nauratti kuvassa etualalla näkyvä lintu (jonka nimeä emme tiedä, t. lintubongarit vauhdissa) - se näytti niin söpöltä ja hassulta, että jo sen vuoksi kannatti matkustaa niemen toiselle puolelle.

Puiston toisella puolelle päästyämme huomasimme myös, että tällä alueella kadut olivat vilkkaampia ja arkkitehtuuri kiinnostavampaa kuin liikekeskustassa. Retken varsinainen kohokohta odotti meitä kuitenkin edessäpäin: The Cathedral of Christ the Light. Vuonna 2008 valmistunut puurakenteinen katedraali on yksi vaikuttavimpia ja kiinnostavimpia moderneja kirkkoja, joissa olen vieraillut - jos käyt Oaklandissa vain yhdessä paikassa, käy täällä!


Kirkon, lämmön ja lintujen ansiosta olimme siis loppujen lopuksi retkeemme hyvinkin tyytyväisiä. Jos meille tarjoutuu vielä mahdollisuus päästä käymään Oaklandissa, teemme taustatyöt etukäteen ja pyrimme tutustumaan mm. lähiseutujen luontokohteisiin sekä alueella vaikuttaneiden Black Panthersien historiaan. Koska kaupunkiin on niin helppo päästä, toimivat lyhyetkin visiitit kuitenkin oikein mukavasti: parissa tunnissa ehtii kiertämään keskustan kiinnostavimmat paikat, heittää rundin järven ympäri ja rauhoittua hetkeksi kirkon penkillä.

Oletko käynyt Oaklandissa? Onko sinulle käynyt niin, että retkikohde ei olekaan täysin vastannut odotuksiasi?


Kommentit