Ekaa kertaa Amsterdamissa

Viime aikoina blogeissa on puhuttu aika paljon maabongailusta. Itse en varsinaisesti “keräile” maita tai maanosia, vaikka erittäin mielelläni uusissa paikoissa vierailenkin. Yksi tavoite minulla on kuitenkin ollut pienestä pitäen: käymieni maiden lukumäärän on oltava suurempi kuin virallisen ikäni. 

Maaliskuussa täytin vuosia ja lisäsin sopivasti maakokoelmaani uuden helmen, Hollannin. Matka ei kuitenkaan ollut mikään synttärilahja, vaan kuten snapchattiani (@lizahontas) seuraavat jo tietävätkin, palkinto menestyksestäni leuanvedon saralla :D Let me explain (jos urheilujutut eivät kiinnosta, hyppää suoraan kaksi kappaletta alaspäin). Päätin vuonna 2012, että minun on korkea aika saada vedettyä edes yksi leuka. Tarkoituksenani oli päästä tavoitteeseen vielä saman vuoden puolella, mutta kuten huomaatte, olen ihan pikkuisen jäljessä aikataulussa. Olen kuitenkin edennyt lähtötilanteesta, jossa tukenani harjoituslaitteessa oli 40 kiloa, viime viikolla tekemääni ennätykseen, jossa tukea oli enää vain 6.8 kiloa (eli nostin itse yli 45 kilon verran!). 

Joskus alkuvuodesta mainitsin poikaystävälleni, että olisi kiva päästä käymään Amsterdamissa. Samoihin aikoihin leaunvetohaasteeni oli jämähtänyt paikalleen, enkä yrittämisestä huolimatta meinannut millään saada rikottua silloista ennätystäni. Kerran salilla ollessamme poikaystäväni heittikin puoliksi vitsillä, että jos nyt saan aikaan uuden ennätyksen, hän vie minut Amsterdamiin - tarkoituksenaan tehostaa treeniäni, mutta samalla varmana siitä, etten kyllä onnistuisi tehtävässä. No, ikinä ei kannattaisi aliarvioida sitä, mihin pystyn, kun kannustimena on lomamatka: me varasimme jo samana iltana liput Hollantiin. Jos joskus todella saavutan tavoitteeni ja saan vedettyä edes yhden leuan ilmaan mitään jeesejä, odotan palkinnoksi vähintäänkin lomaa omassa villassa Malediiveilla. ;)

Damilla on kuitenkin Diiveihin verrattuna puolellaan yksi erittäin suuri etu: sinne pääsee junalla. Olen aiemminkin hehkuttanut junamatkustamisen mukavuutta, mutta on pakko taas kerran fillistellä sitä, miten helposti ja vaivattomasti Lontoosta pääsee muualle Eurooppaan. Hyppäsimme Eurostarin kyytiin Lontoon keskustasta ja ajoimme kahdessa tunnissa Brysseliin. Haimme aseman pikkukojuista matkaevästä ja siirryimme sitten Thalysin junaan, joka kiidätti meidät suoraan Amsterdamin sydämeen. Tai no, olisi kuulunut kiidättää, mutta valitettavasti raidevika seisotti junaa asemalla kahden ylimääräisen tunnin ajan. Paluumatka sujui kuitenkin viivästyksittä ja kesti yhteensä kuusi tuntia, sisältäen vaihtoajan puitteissa tehdyn tunnin kävelylenkin keväisessä Brysselissä.

Amsterdamia parempaa palkintomatkakohdetta olisi muutenkaan ollut vaikea valita. Ensimmäinen asia, johon huomioni kiinnittyi junasta ulos hypähdettyäni oli jättimäinen valotaulu, jossa luki kissankokoisin kyrillisin kirjaimin (eli venäjäksi) Tervetuloa!. Toinen oli kauppojen laaja salmiakkivalikoima, jota osaa näin ulkosuomalaisena todellakin arvostaa. 

Vakavasti puhuen, Amsterdam osoittautui juuri täydelliseksi kohteeksi pitkän viikonlopun viettoon. Kaupunki on aika pieni (asukkaita alle miljoona) ja ennen kaikkea kompakti: AirBnB-asuntomme sijaitsi pikkuisen varsinaisen keskustan ulkopuolella, mutta pystyimme kävelemään ihan kaikkialle. Pienestä (?) koostaan huolimatta se on kuitenkin älyttömän vilkas, ja valinnanvaraa löytyy kaikille bileturisteista pyöräilyfaneihin ja kulinaristeista taiteen ystäviin. Juuri tästä syystä Damissa viihtyisi helposti myös pidempään. 

Taiteesta puheen ollen, Amsterdam on varmasti yksi koko Euroopan kiinnostavimmista museokaupungeista. Me kävimme viikonlopun aikana vain Van Gogh -museossa, joten esimerkiksi Rijksmuseum ja Anne Frankin talo jäivät seuraavalle kerralle. 

Myös pyöräilyn säästimme ensi kerralle, yllättävän talvisten ilmojen vuoksi. Vähänkään lämpimämmällä säällä olisimme varmasti tehneet ison osan matkoista pyörillä, kuten näytti jo nyt tekevän puoli kaupunkia. Olin aivan ihmeissäni ja samalla fiiliksissä siitä, miten kasuaalisti amsterdamilaiset tuntuivat pyöräilyyn suhtautuvan: kaksipyöräisillä liikkuivat kaikki vaarista jos ei vauvaan niin ainakin taaperoon, polkemisen lomalla saatettiin puhua puhelimeen tai selata nettiä, eikä kukaan näyttänyt arastelevan autoja. Kun kerroin AirBnB-hostillemme, että Lontoossa pyöräily on aika vaarallista, tämä totesi, että Hollannissa vaarallisia ovat pyöräilijät

Oli ehkä siis ihan hyvä, että pyöräilyn sijaan tutustuimme kaupunkiin kävellen - ja ravintolasta toiseen loikkien. Kanaalit, joiden varsia kuljimme ja arkkitehtuuri yleensäkin olivat juuri niin kauniita, kuin olin etukäteen kuvitellut. Sen sijaan en ollut edes osannut arvata, miten hauskaa ja herkullista ruokaa kaupungista saa. Pannukakkuja, bataattiranskalaisia, burgereita ja belgialaisia vohveleita - kyllä meidän kelpasi. :) 

Kaiken tämän lisäksi on pakko mainita vielä yksi piirre, joka tekee Amsterdamista mielestäni aivan hurmaavan kaupunkikohteen. Kukat. Siitä asti, kun luin joskus kymmenen vuoden ikäisenä Alexander Dumasin huippujännittävän Mustan tulppaanin, on Hollanti liittynyt mielessäni tiiviisti juuri kukkiin. Tässäkään suhteessa Amsterdam ei pettänyt odotuksiani: tulppaaneja ja muita luonnon ihmeitä oli myynnissä joka kadunkulmassa. Jo yksistään niiden vuoksi kannatti rehkiä kuntosalilla eräänä tammikuisena lauantaina :).

Oletko ikinä luvannut itsellesi tai jollekin muulle matkan palkinnoksi tavoitteen saavuttamisesta? Entä löytyykö täältä muita Dami-faneja?

Kommentit

 1. Argh, kommentoin pitkästi, mutta se katosi! Mutjoo, onnea leuanvetomenestyksestä :). Minäkin kävin Amsterdamissa vähän kehnommalla säällä, mutta kyllä siellä hyvin riitti tekemistä, vaikka ulkona ei niin voinut ollakaan, ja kovin kaunista oli (http://anskubcn.matkabloggaajat.fi/amsterdam-kuvia/)

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä niin kätevää, kun sieltä Lontoosta pääsee niin helposti muualle Eurooppaan. Tuohon nähden Suomi on aika kaukana.

  Kävin Amsterdamissa joskus kymmenisen vuotta sitten. Päällimmäiseksi sieltä jäi mieleen ihanat pienet putiikit ja ne tulppaanit :)

  VastaaPoista
 3. Voi että miten tunnelmallisia kuvia! <3 Siis todellakaan ei koskaan, siis KOSKAAN, pidä aliarvioida, mihin ihminen voi venyä silloin, kun lomamatka kiiluu tavoitteena silmissä. ;) Ja Amsterdamissa alle miljoona asukasta, oikeastiko? --> Oli pakko googlata ja ainakin Wikitravel sanoi urban arealla asuvan yli miljoona asukasta... No niillä tienoilla kuitenkin. Kuvittelin, että olisi ollut isompi. :)

  VastaaPoista
 4. Amsterdam on kyllä kiva kaupunki :) Olen käynyt siellä kerran, kesällä 2007. Oltiin perheen kanssa autoreissulla Euroopassa, ja reissun "pääkohde" oli Normandian rannikko Ranskassa. Amsterdamissa vietettiin vain yksi päivä, joten kovin paljoa en kaupungista ehtinyt nähdä. Amsterdamista olen aina välillä haaveillut, mutten ole vielä sinne toistamiseen päässyt. Mulla on ollut vähän sellainen periaate, että aina uuteen paikkaan, ellei kyse ole Irlannista, Australiasta tai Uudesta-Seelannista ;)

  VastaaPoista
 5. Dami on mielestani sopo! Asun itse nykyaan Belgiassa, ja juurikin katselin Eurostarin aikatauluja, parin viikon paasta haluan Lontooseen! Niin katevaa, niin moni paikka vain 3h tunnin sateella! Gotta love it!

  VastaaPoista
 6. Ihana Amsterdam! Mun ensivisiitti kaupunkiin oli vain neljän tunnin mittainen kun vaihdoimme konetta Amsterdamissa matkalla Roomasta Helsinkiin. Ihastuin kuitenkin tuona lyhyenä aikana kaupungin tunnelmaan niin, että uudestaan oli päästävä, ja itse asiassa kohtalo puuttui peliin järjestämällä meille palkintomatkan Amsterdamiin. Aiheena ei tosin ollut leuanveto vaan parsansyöntikilpailu eräässä ravintolassa. Koska mieheni Henkka söi eniten ravintolan parsa-annoksia kevään aikana, voitimme matkan Amsterdamiin. :D Leuanvedosta puheen ollen: Mäkin olin piiiitkään halunnut pystyä vetämään edes yhden leuan siinä onnistumatta kun viime vuoden helmikuussa mainitsin asiasta PT:lleni, jonka kanssa aloitimme häädieetin. Suureksi yllätyksekseni ei mennyt kauaakaan (kolmisen kuukautta) kun sain vedettyä peräti KAKSI leukaa. Olin ihan ihmeissäni. Ja siihen se riemu sitten loppuikin kun tulin raskaaksi ja leuanvetoharjoitukset tyssäsivät siihen. Nyt saan varmasti aloittaa alusta kun pääsen vauvan synnyttyä taas salille, mutta ehkäpä asetan itselleni houkuttimeksi jonkin pienen matkan sitten kun saan taas vedettyä yhden leuan, niin homma onnistuu ehkä hieman nopeammin. :)

  VastaaPoista
 7. Juuri viime viikolla juteltiin kampaajan kanssa Amsterdamista ja sen idyllisyydestä. Vielä ei ole tie sinne asti vienyt, mutta pelkkää hyvää kaupungista ja sen fiiliksestä olen kuullut ja nämä kuvat kyllä vahvistavat sen.

  Aivan mahtavaa, että teidän tarvii vain hypätä Eurostariin ja kipaista Manner-Eurooppaan. Täältä samassa ajassa pääsee junalla vasta Helsinkiin saakka. :D

  VastaaPoista
 8. Olen saanut maabongauspisteen Hollannista astumalla Schipholin lentokentälle ja siihen se on sitten jäänytkin. Sanoinkin jo, ettei lähinnä punaisista lyhdyistä ja jazztupakasta tunnettu kaupunki tarjoa minulle paljoa, enemmän kiinnostaa tässäkin maassa rymytä luonnossa. Vaan kukapa tietää, ehkä tutustun Hollantiin paremmin joskus.

  VastaaPoista
 9. Minä palkitsen itseni yleensä uusilla kivoilla treenivaatteilla, mutta reissu kuulostaa vielä paremmalta :). Amsterdamilla on ikuisesti iso kolo sydämessäni, sillä olin siellä vaihdossa keväällä 2007. Se kevät oli ennätyslämmin ja me tietenkin pyöräiltiin ihan kaikkialle - jopa 10km suuntaansa baariin ja clubille :D. En ole käynyt kaupungissa moneen vuoteen, mutta nyt tuli kyllä hirmuinen ikävä. Kuinkahan monta punnerrusta pitäisi vetää, että sillä irtoaisi reissu täältä Kaliforniasta Amsterdamiin :D?

  VastaaPoista
 10. Jos joku iso harmitus on jäänyt niistä ajoista kun asuin Düsseldorfissa, se on Amsterdamissa käymättömyys! :D Sinne olisi päässyt niin kätevästi, autollakin ihan parissa tunnissa, mutta eih, hurauttelin vain kimppakyydissä Hollannin läpi matkalla Belgiaan. Noh, enköhän minäkin sen Damin vielä pääse valloittamaan. Kauniita ovat kuvat keleistä huolimatta. Olen muualtakin muuten kuullut, että paikallisten mielestä vaarallisinta Amsterdamissa ovat pyöräilijät. Suomalaisen korvaan kuulostaa jotenkin hassulta, kuinka Amsterdam mielletään polkupyöräilyn mekaksi, kun Suomessa joka ikinen kaupunki on sitä! :)

  VastaaPoista
 11. Upea tuo ihan eka kuva! On mullakin joskus ollut näitä itsenipalkitsemisjuttuja, tosin mulla nykyään toimii kannustimena uusi tatuointi. Reissuja tulee joka tapauksessa muutenkin, joten ne ei aina motivoi tarpeeksi :D Kadehdin kyllä Keski-Euroopassa asuvia välillä juutri tuosta, miten vaivatonta matkustaminen naapurimaissa on!

  VastaaPoista
 12. Piste tuosta 1 uusi maa per ikävuosi ajattelusta! Ei maabongausta tarvitse turhan vakavasti ottaa ja tämähän jo ohjaa näkemää maailmaa laajalti.
  Amsterdamissa emme ole käyneet aikoihin, kun seuraavalla kerralla sinne menemme, niin pitää varmaan valmistautua lukemalla matkablogien juttuja aiheesta :-)

  VastaaPoista
 13. Hanneli / Duunireissaaja25. toukokuuta 2016 klo 17.31

  Mä hämmästyin Amsterdamin salmiakkivalikoimien suuruudesta, ja erityisesti siitä, että löysin sieltä PAREMPAA salmiakkia kuin Suomesta. Järkyttävää. Muuten kaupungista on sekä hyviä että huonompia kokemuksia, pitänee joskus vielä käydä kokeilemassa kumpi fiilis voitaa.

  VastaaPoista
 14. Ihana juttu, ihanat kuvat ja IHANA Dami, eli vastauksena kysymykseesi, kyllä, täällä on toinen Dami-fani! Asuin joskus muinoin opiskelujeni jälkeen Amsterdamissa, ja voit uskoa että ihastuin kaupunkiin. Ja siellä tosiaan on ihanaa se kukkapaljous, ja miehet, jotka fillaroivat tyttöystäviensä ja vaimojensa luokse kukkapuskat mukanaan, ja koiratkin osaa siellä istua niin nätisti pyörän korissa. Kokeilin joskus, kun itselläni oli koira, ja vielä pentu, niin mitä vielä, vaikka muka maailman toiseksi viisain koirarotu, niin ei se vaan oppinut istumaan KILTISTI korissa. No, ehkä se on vaan hollantilaisten koirien geeneissä se taito istua pyörän kyydissä :).

  VastaaPoista
 15. Ei ole vuosiin tullut käytyä Damissa, mutta kuvista tuli heti fiilis, että pitäisi taas lähteä piipahtamaan kaupungissa :) // Sir Bizler

  VastaaPoista
 16. Hei mahtavaa lukea Amsterdamista toisen reissaajan silmin. Tosiaan teillä oli vähän talvisempi sää kuin meillä, mutta näytti kuitenkin melko aurinkoiselta. Mä tykkäsin Amsterdamista tosi paljon, etenkin nyt kun sää oli hyvä, mutta ihan lempikaupungin titteliä se ei vielä saa. Voisin kyllä harkita muuttoa sinne, nuo asunnot oli niin ihania <3

  VastaaPoista
 17. Eipä ole tullut mieleen pitää matkalahjaa johonkin suoritukseen yltämisen tavoitteena... Voisin korkeintaan ajatella opiskelevani jotain tarpeellista kieltä niin, että siitä voisi luvata itselleen jonkun kannustuspalkinnon, mutta sitäkin olisi melko vaikea mitata. Ihan heti ei tule mieleen, mitä hyötyä ihmiselle voi olla kyvystä vetää yksi leuka. :D Jotenkin Keski-Eurooppa ei ole minua kovasti koskaan innostanut - ehkä mieleni muuttuu sitten, kun en enää jaksa rampata luontokohteissa. :) Luulen, että olen ehkä käynyt Amsterdamissa työmatkalla, mutta voi olla, että se oli Rotterdam tai joku muu Hollannin kaupunki... Mitä näitä nyt on. Eli ei vissiin kovasti sykähdyttänyt, kun en edes muista! :D

  VastaaPoista
 18. Ooo, no kyllä tuossa motivaatio nousisi itsellänikin! Ihan huippua! Amsterdam on kyllä ihana. Harmillisesti Suomesta ei ihan junalla pääse, mutta on tuo kyllä kätevää, että Lontoosta pääsee. Olen vähän suunnitellut, että Amsterdamiin tekisi loppukesästä reissun. :-)

  VastaaPoista
 19. Kiva juttu! Erityisesti mieltäni ilahdutti että saavutit tavoitteesi. Siellä ne Diivitkin vielä odottavat. Go for it!

  Amsterdamissa olen käynyt vain ohimennen. Joskus olisi kiva mennä ihan vaan sinne, ja juurikin keväällä kun tulppaaniaika on parhaimmillaan :)

  VastaaPoista
 20. Damifani täällä! Pari kertaa kaupungissa käyneenä voin sanoa tykkääväni siitä kovasti. Tuon pyöräilyn haluaisin siellä vielä kokea, joskin onkin hiukan kuumottava ajatus.

  VastaaPoista
 21. Oi, pitäisiköhän tässä itsekin yrittää lisätä motivaatiota kuntoiluun asettamalla palkinnoksi matkan - tosin joutuisin sen ihan itse kustantaa siitä huolimatta, mutta voisi olla hyvä porkkana!
  Amsterdam kyllä alkaa nyt kiinnostaa kovasti monien blogijuttujen ansiosta, kiitos tästä!

  VastaaPoista
 22. Amsterdam on upea kaupunki! Itse taidan sen tietää parhaiten Suomen ulkopuolista kaupungeista. Silti sinne tekee mieli yhä uudestaan ja uudestaan.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)