Äänestämässä Lontoossa


Tuntuu, että tämä kevät on täynnä vaaleja. Ensin äänestettiin Kreikassa, pian sen jälkeen Virossa. Nyt vuorossa Suomi ja kuukauden päästä Iso-Britannia. Nämä siis vain maista, joihin mulla on itselläni läheinen suhde - ja osassa tapauksia myös äänioikeus.

Suomi kuuluu tietysti tähän viimeksimainittuun joukkoon. Poliittinen vaikuttaminen on tehty helpoksi myös meille ulkomailla asuville suomalaisille, sillä ennakkoäänestyspaikkoja löytyi ympäri maailmaa. Lontoossa homma hoitui Suomen suurlähetystössä, jonka otimme suunnaksi lauantaina, ulkomaan ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä.Sitä ennen oli kuitenkin valittava, minkä numeron vaalilipukkeeseen oikein kirjottaisi. Tiesin kyllä jo kauan aikaa sitten aika varmaksi, mitä puoluetta aioin äänestää, ja järjestään saman puolueen ehdokkaita ykköseksi heittävät vaalikoneet vain vahvistivat päätöstäni. Yksittäisen ehdokkaan valinta ei kuitenkaan ollut yhtä helppoa, ja täyttelin viimeisiä vaalikoneita vielä äänestyspaikan pihalla kiemurrelleessa jonossa.

Itse äänestys oli yhtä helppoa kuin Suomessa, ja koko operaatio jonottamisineen kesti ehkä 20 minuuttia. Nauroimme sitä, että äänestyslipuke (jossa siis lukee äänestäjän nimi) piti sulkea samaan kirjekuoreen varsinaisen äänen kanssa (joka oli tosin tätä ennen suljettu omaan kuoreensa, kuten suurin osa lukijoista varmasti tietääkin). Olen ihmetellyt käytäntoä ennenkin - Suomen kaltaisessa maassa sillä ei toivottavasti ole mitään väliä, mutta joissain paikoissa se tuntuisi vähän turvattomalta vaalisalaisuutta ajatellen.Annettuamme äänemme ajoimme keskustaan, jossa oli ihana hengailla kevätauringosta nauttien. Teimme myös jotain, mistä lontoolaisystäväni saattavat kauhistua: kävimme syömässä aivan Piccadilly Circuksen vieressä, eli pahimmassa turistikeskustassa. Vietnamilainen ravintola vain yksinkertaisesti vaikutti niin hyvältä, ettemme halunneet ohittaa sitä. Ruoka oli juuri niin herkullista kun odotimmekin, mutta palvelu sitä luokkaa, että jollei laskun loppusummaan olisi sisältynyt palvelumaksua, emme varmaan olisi jättäneet mitään juomarahaa.

Tajusin vasta myohemmin, että olisimme voineet äänestyspäivän kunniaksi tehdä jotain suomalaista safkaa. Mutta vaikka ruokavalintamme eivät lauantaina olleet järin isänmaallisia, niin vaatetus sitäkin enemmän - voin nimittäin paljastaa, että mulla oli koko päivän päällä Angry Birds -paita. ;)

Aiotko äänestää/äänestitkö eduskuntavaaleissa? Millä perusteella valitset ehdokkaan, ja onko sopiva jo löytynyt?

Kommentit

 1. Kävin eilen ensimmäistä kertaa ikinä äänestämässä ennakkoon, aina ennen olen äänestänyt varsinaisena vaalipäivänä ja ihmettelin myös tota asiaa, että äänestäjän nimi menee samaan kuoreen kun äänestyslappu. Edellisissä brittivaaleissa olin tosin vaalivirkailijana ja siellä äänestyslistaan äänestäjän kohdalle merkataan äänestyslapun numero, joten jokaikisen äänestäjän ääni olisi erittäin helposti jäljitettävissä. Suomessa sentään vaan noi ennakkoäänet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me mietittiinkin, että onkohan käytäntö voimassa vain ennakkoäänten kohdalla.. ja mitä, toi brittisysteemi kuulostaa hurjalta! Mitkä vaalit oli kyseessä? Itse oon äänestänyt täällä vain paikallisvaaleissa, koska niihin ulkkareillakin on äänioikeus, ja mietin juuri että merkittiinköhän niissäkin äänet tuolla systeemillä...

   Poista
  2. Sori, mulla meni vaalit sekaisin. Olin siis Skotlannin parlamenttivaaleissa vaalivirkailijana 2011 ja siellä todellakin merkattiin jokaisen nimen kohdalle äänestyslipukkeen numero. En tiedä onko Englannissa sama homma.

   Poista
  3. Okei, kiitos paljon selvennyksestä! Mun pitää tarkistaa jostain, onko täällä sama systeemi... (mun pitäisi kyllä tietää tarkistamattakin kun olen kuitenkin pari kertaa käynyt paikallisessa äänestyskopissa, haha!).

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)