Puhdista ilmaa, pese farkkusi


Niin hauskannäköisiä vaatevalintoja kuin toinen toistaan omituisempia taideinstallaatioita näkee suurkaupungissa harva se päivä. Näin mielikuvituksellista ideaa niiden taustalta ei kuitenkaan usein löydä - vai ovatko ilmanlaatua parantavat farkut sinulle jo tuttuja?





Bongasin eilen aamulla yliopistolle suunnatessani huomiotaherättävän installaation metroaseman kupeessa. Steissin ja vilkkaan tien väliselle nurmikolle oli pystytetty puukapuloiden varassa valikoima kaikenkokoisia ja -näköisiä farmarihousuja. Palatessani takaisin metrolle muutamaa tuntia myöhemmin huomasin farkkupuutarhan keränneen ympärilleen monipäisen ihailijalauman ja päätin seurata valokuvia napsivan väkijoukon esimerkkiä ihan vain näkymän huvittavuuden vuoksi. Illalla googletin tempauksen takana seisovan yrityksen siitä huolimatta, että opastetaulussa mainittu Catalytic Clothing kuulosti korvaani lähinnä perinteiseltä hipsterikauppanimeltä ja "Field of Jeans" oikein sopivalta otsikolta sen muotibloggareita villitsemään pyrkivälle mainoskampanjalle. Kuinka väärässä olinkaan.

Kuten luonnontieteitä edes jollain tasolla tuntevat lukijani kenties tietävätkin, katalyytti on "aine, joka nopeuttaa kemialliasta reaktiota kulumatta itse reaktiossa" (kyllä, jouduin tarkistamaan tämän Wikipediasta). Hipsterikaupan sijaan liikkuva Field of Jeans -installaatio markkinoikin siis katalyyttivaatteita. Kunnianhimoisen projektin taustalla on idea siitä, että vaatteet ja tekstiilit voivat osaltaan auttaa puhdistamaan ilmanlaatua.

Jos hankkeen tieteellinen puoli kiinnostaa, kannata klikata tiensä yllä löytyvästä linkistä itse nettisivuille. Täysin maallikkona ja tiivistäen nettisivuja referoiden, projektissa käytetään nanoteknologiaa ja fotokatalyysia, eli ilmiötä, jossa uv-säteilyn tai valon avulla epäpuhtaudet hajotetaan haitattomiksi yhdisteiksi. Katalyyttiset vaatteet siis hajottavat ilman epäpuhtauksia valoa hyväksi käyttäen. Ilmeisesti paremmasta ilmanlaadusta haaveilevan ei edes tarvitse täyttää kaappejaan uusilla vaatteilla (mikä ei ehkä se kaikkein ilmastoystävällisin vaihtoehto olisikaan) vaan vanhat vaatteensa voi muuttaa katalysaattoreiksi pesemällä ne tarkoitukseen kehitetyssä aineessa. Pretty cool, or what?

Ihan vielä ei kannata kuitenkaan rynnätä nettikauppaan tilaamaan ihmeainetta kotiin. Projekti on vasta kehitysvaiheessa, eikä vielä ole tietoa edes siitä, tuleeko vaikuttava aine markkinoille omana tuotteenaan vai pesuaineeseen lisättävänä ekstrana. Tällä hetkellä menetelmää on testattu puuvillaan, mutta London College of Fashionin Helen Storeyn ja Sheffieldin yliopiston Tony Ryanin johtaman työryhmän tarkoituksena on sovittaa keksintönsä mahdollisimman monelle materiaalille. Jotta vaatteilla tosiaan olisi vaikutusta ilmanlaatuun, tulisi suurten massojen innostua projektista, ja tutkijat lupaavatkin rohkaista ihmisiä mukaan pitämällä tuotteen hinnan alhaalla ja varmistamalla menetelmän turvallisuuden lukuisilla testeillä. Ja vaikka koko homma saattaa kuulostaa aika mielikuvitukselliselta, tähtää tutkimustiimi tuotteen saattamiseen markkinoille kahden vuoden sisällä.

Yliopistossani ja erityisesti omassa tutkinto-ohjelmassani puhutaan paljon monitieteisyydestä ja rajojen rikkomisesta. Mielestäni Catalytic Cothing, niin alkutekijöissään kuin se vielä onkin, on loistava esimerkki siitä, mitä tiedelokerojen rajoja rikkovalla yhteistyöllä voidaan saavuttaa. Ja hei, väittääkö joku vielä, ettei taiteella ole tarkoitusta? ;)


Kommentit