10 asiaa, joiden ansiosta Lontoo on maailman paras kaupunki


1. Lontoo on kansainvälinen

Lontoo on (ehkä Moskovan lisäksi) monikulttuurisin paikka, jonka tiedän. Varmaan juuri siksi lontoolaiset äänestivätkin EU:ssa pysymisen puolesta ja tulivat sankoin joukoin kaduille puolustamaan Eurooppaa Brexit-äänestyksen jälkeen. Kaupungin kansainvälisyys on yksi tärkeä syy sille, että kaltaiseni monikulttuurisessa perheessä kasvanut ihminen viihtyy täällä niin hyvin - lontoolaiset ovat lontoolaisia riippumatta siitä, mikä heidän etninen tai kansallinen taustansa on.

2. Lontoo on kaunis

Tarvitseeko tätä edes perustella? Olen asunut täällä yli viisi vuotta, ja edelleen hengitykseni salpautuu kun ihailen maisemia Waterloo Bridgelta tai kuljen Covent Gardenin kujilla.3. Lontoossa on aina tekemistä

Sananlasku when a man is tired of London, he is tired of life ei ole syntynyt turhaan. You name it, we've got it. Mikä parasta, mielenkiintoista ja hauskaa tekemistä löytyy niin paksulle kuin ohuemmallekin kukkarolle (tsekkaa vaikka kirjoittamani artikkeli Lontoon ilmaisista nähtävyyksistä).

4. Lontoo tuntuu koko maailman pääkaupungilta

Normaalisti miettisin kaksi kertaa, ennen kuin kirjoittaisin yllä olevan lauseen, mutta tällaisena päivänä se sallittakoon. Etenkin, kun se on totta: Lontoossa ollessani tunnen olevani kaiken keskellä, ajan tasalla, kulttuurimaailman ytimessä. Osansa fiiliksessä on tietysti sillä, että Lontoosta pääsee niin helposti melkein minne vain, mutta ehkä vielä tärkeämmässä roolissa on se, että Lontoossa on melkein mitä vain.5. Lontoo on vehreä

Lontoossa puisto on aina heti kulman takana. Kaikki tietävät Hyde Parkin, mutta isojen puistojen lisäksi kaupunki on täynnä pieniä puutarhoja ja puistoaukioita. Minuutin kävelymatkan päässä laitokseltani on kolme pientä puistoa, kymmenen minuutin säteellä ainakin kymmenen. Kesähelteillä saatan viettää monta päivää lähinnä vain käyskennellen laiskasti puutarhasta toiseen hyvän kirjan tai läppärin kanssa.

6. Lontoossa on helppo saada ystäviä

Metropolit ovat epäystävällisiä ja epäyhteisöllisiä betoniviidakkoja, eikö niin? Väärin! Yllätyn joka kerta uuden kaverin saatuani, miten helppo täällä on tutustua ihmisiin ja miten tuttavuus voi kehittyä ystävyydeksi kuin huomaamatta. Lontoolaisuus yhdistää.7. Lontoo on monipuolinen

Lontoon sanotaan usein olevan yhden ison kaupungin sijasta monta pientä kaupunkia. Jokaisella kaupunginosalla on tosiaan oma, erityinen fiiliksensä, jotka olen ajan kanssa oppinut tuntemaan. Suuntaan Sohoon silloin kun kaipaan neonvärejä ja vilskettä, Angeliin kun haluan viettää hauskan, mutta rauhallisen illan kaupungilla, Cityyn metsästämään joko keskiaikaista tunnelmaa tai korkeita pilvenpiirtäjiä ja Shoreditchiin silloin, kun tarkoituksenani on bongailla uusinta katutaidetta. Monipuolisuus ulottuu kaupunginosien lisäksi myös esimerkiksi ravintolatarjontaan, museoihin, keikkoihin ja muihin tapahtumiin, lontoolaisia ihmisiä unohtamatta.

8. Lontoo on avarakatseinen


Come as you are, sillä lontoolaiset eivät tuomitse. Minun on itse asiassa vaikea kuvitella, mitä ihmisten pitäisi pukea päälleen, millä tavalla stailata hiuksensa tai miten rajusti meikata, jotta kukaan jaksaisi kiinnittää asiaan huomiota, ainakaan negatiivisessa mielessä (kohteliaisuuksien jakamisen britit kyllä osaavat). Kaikenlaiset leggins are not pants -"viisaudet" on heitetty aikoja sitten roskakoriin, eikä toisten tyyli-, ihmissuhde- tai muita valintoja kytätä silmä kovana - ja se on ihan älyttömän vapauttavaa.

9. Lontoo on ainutlaatuinen


Lontoossa olen saanut tehdä uskomattomilta tuntuvia asioita ja edennyt urallani tasolle, josta en Suomessa edes osannut haaveilla. En tietenkään ole ainoa - kaupunkiin saapuu viikoittain tuhansia tulokkaita rakentamaan unelmiaan. Mutta Lontoon ainutlaatuisuus ei rajoitu työelämään: tässä kaupungissa on jotain maagista. Lainaan taas kerran Doc Brownia:
Eight million, some native, some immigrant
Attracted to the fact that possibilities are infinite
It's no coincidence, drawn together like a magnet
Moaned about by old bigots and sad gits
 Lontoo todella on mahdollisuuksien kaupunki. 

10. Lontoo tekee iloiseksi


Tärkein syy sille, miksi pidän Lontoosta niin paljon, on fiilis, jonka se saa minussa aikaan. Lontoo tekee iloiseksi, Lontoossa on helppo hymyillä. Eikä ihme - onhan kyseessä maailman paras kaupunki.
Mikä sinun mielestäsi tekee Lontoosta niin ihanan ja ainutlaatuisen?

Kommentit

 1. Täällä ilmoittautuu toinen, jonka mielestä Lontoo on maailman paras kaupunki <3

  Tässä ajatuksia eiliseltä: https://johannasuomela.com/2017/03/23/tribuutti-lontoolle/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, ihanaa! Luin kirjoituksesi, ja olit kauniisti saanut vangittua sen, mitä niin moni keskiviikkona ajatteli - ja ajattelee edelleen.

   Poista
 2. Ah, Lontoo! Minutkin Lontoo hurmasi aivan tyystin, vaikken koskaan ollut sinne muutosta haaveillutkaan (en tiedä miksi, olen ollut aina niin nörtti brittikirjallisuuden lukija ja Bloomsbury-ryhmän, Stephen Fryn jne. fanittaja!). Mutta vuosi Lontoossa (huoh, vain vousi!) on ollut elämäni huikein ja ihan pelkästään vain ympäröivän kaupungin vuoksi. Yhdyn listasi jokaiseen kohtaan, nauti! ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Täällä toinen brittikirjallisuusfani :D Kävin Lontoossa ensimmäistä kertaa 8-vuotiaana, ja reissuni kohokohtiin kuuluivat Dickensin "tapaaminen" Madame Tussauds -vahakabinetissa sekä Oliver!-musikaali. :)

   Poista
 3. Ajatuksissa on ollut, että joskus kun on aikaa, niin voisi yrittää asua Lontoossa useamman kuukaudenkin, ettei aina olisi sellainen aikataulu, että jos jotain haluat tehdä, niin se pitää tehdä tänään, koska huomenna siihen ei enää ole mahdollisuutta. Saa nähdä saammeko tuon aikaiseksi ennen kuin Brexit ehkä vaikeuttaa kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brexit on kyllä saanut monet innokkaimmatkin brittifanit lannistettua. Meidänkin ystävistä moni on muuttanut tai aloittanut muuttovalmistelut. Jos vain suinkaan voitte, suosittelisin kuitenkin kokeilemaan Lontoosta asumista - etenkin, kun täällä poliittinenkin ilmapiiri on huomattavasti parempi kuin muualla Englannissa!

   Poista
 4. Lontoo ei ehkä ole maailman paras kaupunki minun mielestäni, mutta monet huomioistasi pitävät paikkansa. Lontoo on yllättävän vihreä, puistoja riittää ja nurmikot ovat oleskelua varten, ei kieltokylttejä. Lontoossa löytyy aina jotain tekemistä ja paras kohta: Lontoo on hyvin kansainvälinen, ihmiset eivät huutele perääsi jos olet vähän eri näköinen kuin muut tai jos asusi on erikoinen. Kansallisuutesi ei vaikuta arvostukseesi.

  VastaaPoista
 5. Minulle Lontoo on ihan tuntematon kohde, mutta oli ihana lukea rakkaudella kirjoitettua tekstiä!

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva postaus! En ole vielä päässyt Lontooseen asti, vaikka aina mietimmekin, pitäisikö sinne mennä. Silti joku toinen kohde kiilaa aina edelle. Ehkä Lontoo ei vaan ole vielä kiinnostanut tarpeeksi, mutta tämän postauksen jälkeen ehdottomasti kiinnostaa paljon enemmän. Ja pitäähän Lontoo nähdä. Edes kerran elämässään. :)

  VastaaPoista
 7. Itselleni Lontoo ei ole koskaan vielä avautunut noin tunnelmaltaan noin lämpimänä kuin kuvailet. Olen varmasti liikkunut väärissä paikoissa tai väärään vuodenaikaan tai ehkä edellisesä visiitistä on vain liikaa aikaa? Lontoon paras puoli on todellakin monikulttuurisuus, se on vieläkin enemmän läsnä kuin esimerkiksi itselleni niin rakkaassa Berliinissä. Lontoo yllättää ja siellä on varmasti jokaiselle jotakin. Olisikohan jo aika palata Lontooseen ajan kanssa, ei vain lyhyellä pyrähdykselle?

  VastaaPoista
 8. Minulle ei Lontoo ole kaupungeista se no 1, mutta makunsa kullakin. Luulen, että tämä on jälleen aihe johon on yhtä monta mielipidettä kuin on osallistujaakin. Samaa mieltä olen siitä, että tekeminen ei siinä kaupungissa lopu kesken, päinvastoin, mahdollisia kohteita on niin paljon, ettei tiedä minkä niistä valitsisi!

  VastaaPoista
 9. Vaikka Lontoo ei mulle ihan ultimaattinen suosikkikaupunki olekaan, on se silti ihana ja niitä paikkoja, joihin on aina kiva palata. Monesta kohdasta olen kanssasi samaa mieltä, Lontoo on monipuolinen eikä siellä lopu tekeminen kesken. En osaa sanoa yhtä asiaa mikä olisi mulle Lontoossa se kaikkein paras juttu. (Paitsi että Lontoon metro on mun suosikkimetro :D) Pidän siitä leppoisasta, hyväntuulisesta ja monipuolisesta kokonaisuudesta, joka Lontoo on.

  VastaaPoista
 10. Lontoossa on ihan hullunhyviä ravintoloita. Paras ravintola-annos ikinä on syöty Clove Clubissa juurikin Lontoossa!

  VastaaPoista
 11. Minä en juurikaan pidä Lontoosta ja nimenomaisesti ne puistot ovat tuoneet pettymyksen. Pitäisi päästä ihan kunnon luonnon pariin. Kvaaklammissa on muualta tulleita, istutettuja lajeja, jotka ovat yhtä hyödyttömiä kuin eläintarhoissa nähdyt elukat. Kansainvälisyys ja niuhotuksen puute ovat hyviä asioita, mutta sitä saa muuallakin. Minusta Brexit ei kyllä suinkaan tarkoittanut sitä, että ruvetaan jotain Trump-muuria rakentamaan Euroopan ja Brittien välille. Hyväksytäänköhän Lontoossa myös Brexitin kannattaja, tai, ainakin Fixitin kannattaja.

  VastaaPoista
 12. Olen vain kerran käynyt Lontoossa parin päivän ajan, mutta menisin mielelläni koska tahansa uudelleen. Aivan varmasti jokainen näistä kohdista pitää paikkansa. Mulle jäi mieleen se, miten helppo Lontoossa oli liikkua ja miten ystävällisiä ja avuliaita ihmiset siellä olivat. Kaupunki tuntui myös turvallisemmalta kuin monet muut Euroopan suurkaupungit.

  VastaaPoista
 13. Kävin muutama viikko sitten ensimmäistä kertaa Lontoossa ja vain parin päivän reissulla ymmärsin, että kyseessä on ainutlaatuinen kaupunki. Kiinnitin huomiota pienten puistojen paljouteen, sillä on aivan ihanaa, että suurkaupungin keskustassakin voi huilahtaa vihreyden keskellä - puhummattakaan sitten noista isommista puistoista.

  VastaaPoista
 14. Allekirjoitan tuon, että Lontoo on maailman pääkaupunki. Miksiköhän? Ei kyllä oikein pysty selittämään tuota.

  VastaaPoista
 15. Lontoo on ihana kaupunki ja pidän sen tunnelmasta kovasti, etenkin Covent Garden on sulattanut sydämeeni erityisen paikan. Vaikka Lontoo ei omalla listallani ykköseksi pääsekään, keikkuu se siellä samaisella listalla silti aika korkealla :)

  VastaaPoista
 16. Osaan vastata kysymykseen paremmin syyskuussa! Lähden syyskuussa siis Lontooseen ensimmäistä kertaa ikinä! :) En ole koskaan aiemmin saanut aikaiseksi reissua mutta ystäväni joka rakastaa Lontoota, sai minut viimein ylipuhuttua! Katsotaan iskeekö minuunkin Lontoo-rakkaus :)

  VastaaPoista
 17. Onpa ihanaa, että saat asua unelmiesi kaupungissa! :) Minut Lontoo jätti viikon vierailulla ehkä vähän kylmäksi, mutta ehkä kävin vain väärissä paikoissa ja keskityin liikaa perusnähtävyyksiin enkä oikein löytänyt niitä omilta tuntuvia juttuja. Puistoja oli tosiaan paljon, ja niiden nurmikoilla oli ihanaa huilata kiertelyn välissä! Kuitenkaan mikään puisto ei tehnyt oikein mitään erityistä vaikutusta. Toisaalta en koskaan ole mikään suurkaupunkifani ollutkaan. Aion kuitenkin käydä Lontoossa uudestaankin, jos joskus tulee tilaisuus. Mistä tuo postauksen ensimmäinen kuva on? Tuo paikka näyttää aika hurmaavalta!

  VastaaPoista
 18. Nyt täytyy myöntää, että sivistyksessäni on aukko, sillä en ole käynyt Lontoossa. Mutta joskus vielä on pakko vaikka en ole isojen metropolien ystävä lyhyitä vierailuja pitempään :)

  VastaaPoista
 19. Täytyy myöntää, en ole Lontoossa käynyt, eikä se kovin korkealla ole ollut listallakaan. Mutta tämä listaus sai kyllä nyt vähän innostumaan. Etenkin tuo kansainvälisyys ja avarakatseisuus sytyttää, ja siitä tulee mieleen myös Melbourne <3 Täytyy ehdottomasti lähteä tutustumaan lähivuosina!

  VastaaPoista
 20. Ihana listaus. Joskus pitäisi oikein pysähtyä aina miettimään miksi kustakin paikasta pitää, ja kirjoittaa ne ylös. Lontoo on kyllä jotenkin erilainen kuin monet muut suurkaupungit, ihana sekoitus uutta ja vanhaa.

  VastaaPoista
 21. 7 on oma suosikkini - se tunnelma tosiaan vaihtelee niin paljon eri kaupunginosasta toiseen.Joka reissulle löytyy aina uusi helmi koluttavaksi!

  VastaaPoista
 22. Mukava inspiraatiopostaus toukokuun Lontoon reissua ajatellen! Täytyykin kahlata aiempia postauksia läpi, josko sieltä löytyisi hyviä ravintolavinkkejä, minä kun olen vastuussa pienen porukkamme ruokapuolesta. :)

  VastaaPoista
 23. Olen ollut Lontoossa vain työreissulla, jolloin kaupunki jäi etäiseksi. Nyt annan sille toisen mahdollisuuden toukokuussa, odotan kovasti :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)