Päiväretki Brightoniin


Haluaisin, tahtoisin, pitäisi. Kuulostaako tutulta? Epäilen, että aika moni meistä käyttää kyseisiä verbejä konditionaalimuodossa vähän turhan usein ja vähän turhan usean asian kohdalla. Minulle yksi sellaisista asioita on brittimatkailu. Tämä saari on täynnä toinen toistaan upeampia kohteita, mutta jostain syystä tunnun kiertävän niitä aika laiskasti. 

Ennen viime viikonloppua olin vieraillut tänä vuonna vain Doverissa ja Liverpoolissa, viime vuonna Cambridgessa, Canterburyssa ja Leedsissä. Samana aikana olen käynyt Suomessa kahdeksan kertaa ja 'ulkomailla' kymmenen. Voisin yrittää selitellä tätä hintatasolla (yksi yö brittihotellissa voi maksaa enemmän kuin viikko sisilialaisessa airbnb-asunnossa) tai välimatkoilla (Pariisiin, jossa olemme käyneet tänä vuonna jo kaksi kertaa, pääsee Lontoosta nopeammin kuin suureen osaan Britanniaa), mutta tekosyyt ovat tekosyitä, varsinkin kun päiväretkilläkin ehtii jo pitkälle.Yksi suosituimpia päiväretkikohteita Lontoosta etenkin kesäisin on Brighton, boheemista ilmapiiristään ja pitkästä pikkukivirannastaan tunnettu Englannin etelärannikon helmi. Moni turisti tekee retken Brightoniin jo viikonkin Lontoon-lomalla, moni lontoolainen taas monta kertaa kesässä - en voi uskoa, että ehdin itse asua Lontoossa melkein viisi vuotta ennen ensimmäistä reissuani kuuluisaan rantakaupunkiin.

Kiitos siitä, että pääsin matkaan edes nyt, kuuluu poikaystävälleni. Istuin viime perjantaina tietokoneen ääressä täysin uppoutuneena väitöskirjaani, kun sain T:ltä tekstiviestin: me lähtisimme seuraavana päivänä Brightoniin. Hän oli varannut meille liput, tarkistanut säätiedot ja aikataulut, keksinyt ohjelman ja etsinyt parhaat ruokapaikat samaan aikaan, kun itse hädin tuskin muistin, että viikonloppu oli alkamassa. Väitöskirjan kirjoittaminen on ihanaa, mutta päivät sekoittuvat aika tehokkaasti toisiinsa, kun työ kulkee aina mukana. Tällä kertaa päätinkin jättää kaikki akateemiset paperit kotiin ja pakata niiden sijaan matkareppuun paksun dekkarin.Onneksi poikaystäväni oli jättänyt aikatauluihin vähän pelivaraa: meidän piti lähteä matkaan yhdeksältä, mutta lopulta nukuimme niin pitkään, että ehdimme nippa nappa kahdentoista junaan :D Matka vei London Bridgen asemalta noin tunnin ja sujui leppoisasti vehreitä maalaismaisemia ikkunasta ihaillen.

Brighton itse onnistui hurmaamaan minut hetkessä. Joskus pienet brittipaikat tuntuvat masentavilta, mutta Brighton ei lähettänyt lainkaan tällaisia viboja: se on iso, vilkas ja viihtyisä. Tietysti asiaan vaikutti varmasti lämmin, aurinkoinen kesäpäivä, joka teki oikeutta etenkin kaupungin kuuluisalle uimarannalle.Suurimman osan päivästämme vietimmekin biitsillä löhöillen ja kirjoja lukien. Vesi ei ollut erityisen lämmintä, muttei ainakaan näin suomalaisesta näkökulmasta hirveän kylmääkään. Rannalla vuokrataan kajakkeja ja suppilautoja, jotka itse jätimme tällä kertaa väliin aaltojen vuoksi. Sen sijaan kuljimme hyvän matkaa pitkin rantaviivaa maisemia ihaillen: vasemmalla mereen työntyi nykyinen Brighton Pier huvipuistoineen ja väkijoukkoineen, oikealle taas jäivät vanhan, viktoriaanisen laiturin auringossa kimaltelevat rauniot. Kaunista ja vähän surullista.

Niin ihanaa kun rannalla olikin, en voinut lähteä kaupungista bongaamatta sen ehkä kuuluisinta nähtävyyttä, vähän Taj Mahalia muistuttavan Royal Pavilionia. Valkoinen, puiston keskellä sijaitseva palatsi oli kaikessa koristeellisuudessaan vielä kauniimpi, kuin olin  etukäteen kuvitellut. Harmi, että tässä vaiheessa päivää olimme niin nälkäisiä, ettemme napanneet rakennuksesta yhtään kuvaa - mutta suosittelen googlettamaan, it really is quite something.Tripadvisorin hehkutusten innoittamina haimme hampurilaiset Burger Brothersista. Kannatti luottaa muiden matkalaisten arvioihin: burgerit olivat ihan superhyviä, ja kerrankin löytyi paikka, joka osaa tehdä oikeasti maistuvia vegepurilaisia. Suosittelen myös kokeilemaan paikan smoothieita - meidän mango-passionhedelmä-juoma oli todella herkullista.Vähän aikaa keskustassa kierreltyämme kiiruhdimme takaisin rannalle. Lontoossa on melkein kaikkea, mitä ihminen tarvita saattaa, mutta merta siellä ei ole, ja oli aivan ihana istua rannalla raikasta meri-ilmaa hengittäen ja lokkeja kuunnellen samalla, kun auringonlasku värjäsi maiseman kultaiseksi. Saatoin odottaa viisi vuotta ensimmäistä Brightonin-retkeäni, mutta nyt haluan palata sinne mahdollisimman pian.

Oletko käynyt Brightonissa? Mikä on suosikkirantakohteesi?
Kommentit

 1. En ole Brightonissa käynyt, mutta muistan että olisin halunnut joskus teininä sinne kielikurssille! Näyttää kyllä ihanalta tuo ranta hullun korkeine laitureineen. Mun lempparirannat löytyy Portugalista, mutta saa nähdä muuttuuko ääni kellossa täällä Brasiliassa ollessa. :)

  VastaaPoista
 2. Muistan Brightonin rannan kielikurssikesältä joskus 1970-luvulta! Perusilme näyttää kyllä ihan samalta edelleen. Voisin kuvitella poikkeavani kaupungissa uudelleen jollain Englannin reissulla, jos sopisi aikatauluun ja reittiin.

  VastaaPoista
 3. Minusta tuo Brighton näyttää paljon houkuttelevammalta kuin Lontoo. Lontoossa on paljon nähtävää mutta se väkimäärä on jotenkin ahdistava. Tuolta taas tuli heti monta valokuvausideaa...videosta puhumattakaan.

  VastaaPoista
 4. Heh, sama täällä: PITÄISI matkustaa enemmän Espanjassa, mutta silti se on jäänyt :D. Mallorcalle lentäisi puolessa tunnissa: en ole saanut aikaiseksi käydä, Madridiin pääsisi edullisesti: olen käynyt kerran, Valencia ja moni muu paikka on vielä kokonaan käymättä. Kataloniaa on sentään tullut koluttua ihan joka nurkasta, mutta tuo Espanja kokonaisuudessaan, hmm, ihan nolottaa, kuinka vähän olen nähnyt! Kivalta kuulostaa Brighton!

  VastaaPoista
 5. Voihan Brighton! Olin siellä kielikurssilla vuonna -86. Maisemat näyttää samoilta kuin silloin ;)

  VastaaPoista
 6. Olen juu käynyt Brightonissa, tykkäsin myös. Royal Pavilion on tosiaan upean näköinen, siellä tai sen vieressä olevassa museossa(?) on roolivaatteita myös aikuisille. :) Tuo jäi etenkin Brightonista mieleen, ja tietysti Pier, jonka päässä on huvipuisto.

  VastaaPoista
 7. Toi on aika kivaa, jos joku muu hoitaa kaikki käytännön jutut! :D Kivannäköistä tuolla, itse kävin just paljon tylsemmin Porissa rannalla. Jäämeren rannat Norjassa on tähän mennessä olleet parhaimmat.

  VastaaPoista
 8. Brighton oli minullekin teininä yksi suurimmista "tahtoisin"-kohteista. Silloin tahtominen ei vaan riittänyt. En päässyt kielikurssille. Mutta joo, edelleen voisin sanoa tahtoisin, vähän vaimeammalla äänenpainolla tosin, mutta kyllä, joskus "tahtoisin" lähteä koluamaan Englannin etelä- ja länsirannikkoa.

  VastaaPoista
 9. Mukavan letkeä tunnelma tässä! Brightonia lähes kaikki kehuu kyllä kilvan, joten pitänee laittaa se vielä UK:n todo-listalle. Samanlaista henkeä tuntuu olevan jenkeissäkin monessa paikassa, Losissa ja Floridassa nyt ainakin.

  VastaaPoista
 10. Osaatko sanoa minkälainen Brighton mahtaisi olla talvella tai keväällä? Minä olen halunnut tehdä tuonne retken jo pidempään ja seuraava Lontoon reissu on näillä näkymin tiedossa maalis-huhtikuussa.

  VastaaPoista
 11. Tykkään rannikosta, ja olen miettinytkin, että sitten kun joskus Britteihin lähdetään, niin Brighton voisi hyvinkin kuulua kohteisiin. Se oikeastaan kiinnostaa enemmän kuin Lontoo. Hyvä frendi on juuri muuttanut Lontooseen, eli voi olla että tulee lähdettyä sinne päin piankin.

  VastaaPoista
 12. Ai ihanaa, kerrankin kohde josta voin sanoa, OLEN KÄYNYT TÄÄLLÄ! :) Leirikoulu ja vuosi 1991 olimme viikon Brightonissa. Todella kaunis kaupunki, paljon hyviä muistoja ja Royal Pavilionin puistossa söimme eväitä eräänä päivänä. Asuimme paikallisessa perheessä. Voi voi, nyt tuli ikävä tuonne. Täytyy kai joskus mennä uudestaan muistoja verestämään.

  VastaaPoista
 13. Brighton on ihana! Mutta viimeisimmästä käynnistäni on jo aikaa. Muistan tuon ihanan kivisen rannan, Pierin - ja sen että Royal Pavilion oli remontissa ja huppujen peitossa.

  Olet kyllä etuoikeutettu että voit asua kenties maailman ihanimmassa kaupungissa - jossa on valtavasti mahdollisuuksia kaikken! <3

  VastaaPoista
 14. Itse olen kiinnostunut tällä hetkellä Lontoota enemmän juurikin muusta osasta tuota saarta. Lontoossa olen ollut jo se verran monta kertaa, että muu osa Englantia vie juuri nyt omissa itresseissäni voiton. Cornwall ja Brighton, samoin kuin koko eteläinen rannikko surffirantoineenkin kiinnostaa kovasti. Ja juu, pitäisi lähteä sinne joskus (vai sanonko vain, että aion vielä joku päivä lähteä sinne).

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)