March for Europe


Lauantaina Lontoo marssi Euroopan puolesta, Brexitiä vastaan. Eri arvioiden mukaan marssille ja sitä seuranneeseen mielenosoitukseen Parliament Squarella osallistui 30 000 - 50 000 ihmistä. EU-eron hyväksi pienellä marginaalilla (51.9 vs 48.1) kääntyneen kansanäänestyksen jälkeen maassa on ollut sekava, surullinen, hermostunutkin tunnelma - mutta marssilla ihmiset olivat iloisia ja rauhallisia, vaikkei kosteilta silmäkulmiltakaan vältytty.

Eikä vältytty naurultakaan. Mielenosoittajat olivat tuoneet mukanaan toinen toistaan hauskempia ja kekseliäimpiä bannereita ja julisteita. Eton Mess, Bregret, Brexshit, EU INNIT ja Pulling out never works -tekstejä näkyi paljon, samoin kun erilaisia EU-sanaleikkejä, kuten Never gonna let EU down, never gonna give EU up, We've made a EUge mistake tai I want EU back

Osa kylteistä oli avoimen vihaisia: No more Brexit lies, Brexit Fuxit, Betrayed ja Give us our Future Back kuuluvat tämän kategorian miedompaan päähän. Näppärimmät olivat piirtäneet tai askarrelleet  pilakuvia valehtelusta kiinni jääneistä Brexit-politiikoista. Omaksi suosikiksemme nousi ehkä kuitenkin mielenosoittajien keskuudessa kierrellyt ja mukanaan 'T-REX IT, NOT BREXIT' ja 'Don't drive Britain to extinction' -kylttejä kantanut Tyrannosaurus Rex.

Kylttien ja kaikkialla liehuneiden EU-lippujen lisäksi osallistujat ilmaisivat mielipiteensä myös laulamalla: ohjelmistoon kuuluivat mm. Abban SOS ja Take Thatin I Just Want (E)U Back For Good. Tilaisuudessa kuultiin myös puheita, joissa muistutettiin paitsi EU:n, myös EU-maahanmuuttajien merkityksestä Britannialle. 

Tilastojen mukaan EU-kansalaiset muodostavat noin 5% Britannian koko asukasluvusta ja noin 7% sen työvoimasta. Työllisyysprosentti on kolmen miljoonan EU-kansalaisen joukossa selkeästi korkeampi kuin Britannian kansalaisten tai unionin ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien joukossa. EU-kansalaiset myös käyttävät brittejä vähemmän yhteiskunnan tukia. Kaiken kaikkiaan EU-mamut antavat tälle maalle paljon enemmän kuin ottavat, jo ihan matemaattisessakin mielessä.

Vaikka EU-kansalaisten kokema rasismi on useiden lähteiden mukaan lisääntynyt Brexit-kampanjoinnin ja erityisesti kansanäänestyksen tuloksen myötä, moni leave-äänestäjäkin ymmärtää, että ahkerien, paljon veroja maksavien ja kielitaitoisten mamujen ajaminen pois maasta ei hyödyttäisi ainakaan Britanniaa. Viime aikoina mediassa on muutenkin alettu puhua yhä enemmän siitä, että  Brexit voi pidemmän päälle ja odotusten vastaisesti olla muulle unionille ihan hyvä juttu. Samaan aikaan kun täällä on painotettu, ettei kansanäänestys ollut sitova eikä Britannian siis välttämättä tarvitsisi toteuttaa Brexitiä, EU:n suunnalta tuleva viesti on ollut aika yksiselitteinen: just do it, ja mitä nopeammin, sen parempi. 

Tätä taustaa vastaan lauantaina Lontoon keskustassa joukolla lauletun hittibiisin sanat kuulostavat erityisen osuvilta:
In a twist of separation
You excelled at being free
Can't you find a little room inside for me?

Huom! Marsseja, mielenosoituksia ja muita EU-myönteisiä tapahtumia ollaan järjestämässä lisää. Päivitän niitä tänne sen mukaan, kun niistä kuulen. Ainakin ensi viikonlopuksi on suunniteltu Brexit-vastaista piknikkiä Green Parkiin sekä maahanmuuttomyönteistä mielenosoitusta Downing Streetille, pääministerin virka-asunnon viereen.


Olitko paikalla marssilla? Tai seurasitko sitä mediasta? Mitä mieltä olet Brexitistä?

Kommentit