The White Cliffs of DoverA Sunday well spent brings a week of content, sanoo brittiläinen sananlasku, ja toivon todella sen olevan oikeassa - meidän sunnuntaimme on nimittäin sujunut suorastaan erinomaisissa merkeissä. Vietimme tämän viikonlopun pienessä englantilaisessa merenrantakaupunki Doverissa, joka tunnetaan ennen kaikkea kahdesta jutusta - upeasta tuhatvuotisesta linnastaan ja huikeista, valkoisista kallioseinämistään.

Saavuimme kaupunkiin vasta eilen iltapäivällä, ja pitkän skobamatkan väsyttäminä päätimme jättää molemmat tähtinähtävyydet tälle päivälle, mikä osoittautui oikein hyväksi päätökseksi. Tämä tarkoitti sitä, että ehdimme viettää lauantai-illan tutustuen itse Doveriin. Kaupunki kärsi pahoin toisen maailmansodan pommituksissa, ja lukemani oppaat kuvailevat sitä epäinspiroivaksi ja tylsäksi. Ihan niin pitkälle en kuitenkaan menisi: keskustasta löytyy mm. kauniisti valaistu rantabulevardi, kompakti kävelykatu ja muutama kivan oloinen ravintola - me kävimmme syömässä italialaista Il Rusticossa, jota voin kyllä suositella kaikille nälkäisille matkalaisille. Ehdottomasti suurimman vaikutuksen meihin kuitenkin teki sattumalta löytämämme, 750 vuotta vanha kappeli. Ööö, miten voi olla, etteivät matkaoppaat maininneet tästä? Ei siis kannata antaa ennakko-oletusten vaikuttaa liikaa, vaan lähestyä Doveria avoimin mielin.

Tämän päivän ohjelmamme puolestaan ei vaatinut edes erityisen avointa mieltä: White Cliffs of Dover on yksi Britannian kuuluisimpia ja rakastetuimpia luontokohteita. Makoisasti nukutun yön jälkeen suuntasimme siis suoraan kallioille. National Trustin ylläpitämään retkikeskukseen, jonka luota  kallioseinämiä pitkin kulkevat vaellusreitit alkavat, on Doverin keskustasta ehkä puolen tunnin kävely- ja viiden minuutin ajomatka.  Alueelle on vapaa pääsy, mutta autoilta peritään parkkimaksu (meidän iloksemme skootterin pysäköinnistä ei tarvinnut maksaa mitään).

En ole varma, onnistuvatko kuvat oikein välittämään White Cliffsien mittasuhteet - jyrkänteistä isoimmat kohoavat 110 metrin korkeuteen, joten en välttämättä voi suositella paikkaa kaikista korkeanpaikankammoisimmille. Muille Doverin valkoiset kalliot tarjoavat kuitenkin erittäin kiinnostavia vaeltelumaastoja ja henkeäsalpaavia maisemia yli Englannin kanaalin. Kirkkaana päivänä täältä näkee Ranskaan asti.  

Olin kuullut ja lukenut kallioista paljon ja halunnut vierailla niillä jo pitkään, mutta mikään ei ollut valmistanut minua siihen, miten upeita ne luonnossa ovat. Olisin halunnut tutkia kaikki alueella risteilevät polut ja ihailla maisemia jokaiselta näköalapaikalta, mutta aikarajoitteiden vuoksi menimme tällä kertaa vähän vähemmän kattavalla kaavalla: seurasimme ensin aivan jyrkänteen reunaa kulkevaa cliff edge pathia ja laskeuduimme sitten jyrkkää polkua aivan rannan tuntumaan. (Ihan alas asti emme kuitenkaan päässeet, koska maansortuma oli katkaissut reitin.) Kaiken kruunasi kallionrinteillä laiduntava ponilauma - paikka on kuin suoraan elokuvasta.
Kommentit

 1. Samanlaisissa maisemissa olemme joskus Land's Endin lähellä Cornwallissa kulkeneet. Siellä alkoi ymmärtää miksi oppaat kertoivat jonkun reitin olevan 2 tuntia, mutta kilometreistä tai maileista ei ollut tietoa. Kun ei niistä paljon apua olisi ollut, jos välillä mennään alas ja sitten taas ylös :-)

  VastaaPoista
 2. Hahah, kyllä! Tuollakaan välimatkat eivät varmaan kilometreissä mitattuina ole kovin pitkiä, mutta parinkin tunnin kipuaminen alkaa kyllä tuntua jaloissa :) Oi, Cornwalliin olen halunnut itse jo pitkään, se on ollut mulle näiden White Cliffsien lisäksi toinen sellainen pakko päästä -kohde. Viihdyittekö te?

  VastaaPoista
 3. Hienon näköinen paikka! Kallionseinämät on aina vaikuttavan näköisiä maisemassa. Siitä onkin kulunut jo yli 5 vuotta, kun oon käynyt Englannissa.. Jokohan olis aika mennä uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa, ainakin jos multa kysyy, mutta mä saatan toki olla hieman puolueellinen ;) Näitä upeita kalliomaisemia löytyy muuten Briteistä enemmänkin, esimerkiksi Seven Sistersin alue on kuulemani mukaan hyvin samankaltainen kuin Dover, ja Northern Irelandkin on hurmannut monet kallioisten maisemien ystävät. :)

   Poista
 4. Tuonne mä olen jo pitkään haikaillut! Aivan huikeita maisemia. Pääsiäisenä olin jo melkein lähdössä, mutta juhlapyhä nosti Lontoon-lennot niin kalliiksi, että saa jäädä toiseen kertaan. Uskoisin muutenkin viihtyväni Doverissa, koska tykkään historiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historiaa Doverista kyllä löytyy! Esimerkiksi linna, josta en juurikaan kertonut tässä postauksessa, on aivan upea ja suorastaan suhisee historiaa. Lähistöllä on myös paljon muita mielenkiintoisia ja historiallisesti merkittäviä kohteita, esimerkiksi Dealin ja Leedsin linnakkeet sekä Canterburyn keskiaikainen kaupunki, josta kirjoitin viime syksynä :).

   Poista
 5. Wau, nättiä. Ja oon jopa kuullut tästä mestasta, vaikka en oo käynyt edes Englannissa. Täytyy muistaa kun joskus sinne eksyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maisemat ovat livenä vielä triplasti vaikuttavammat, eli suosittelen ehdottomasti käymään paikan päällä, jos vaan mahdollisuus tulee! :)

   Poista
 6. Hups, näkyy olevan hieman haastavampi osuus tuossa välissä.
  No, minä olen ollut uskossa, että Ranskaan näkyy lähes aina, ellei ole kauhean skrubuinen keli tai sumua, onhan kanaali kapoisempi kuin Suomenlahti ja senkin yli näkee hyvällä onnella ja oikealta paikalta katsottuna.
  Niin se vain on, ettei oppaisiin ole luottamista, vaan pitää edetä vakaasti oman nessun näyttämää tietä, niin aina löytää kaikkea mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 7. Tällaiset jylhän luonnon maisemat ovat minusta yksi maailman parhaista asioista. Varsinkin postauksen viides kuva on minusta kaikessa sävyttömyydessään aivan mielettömän hieno! Tuulinen päivä rannalla on myös aina hyvä idea - sitä tulee sellaisesta kovin mietteliääksi. :-)

  VastaaPoista
 8. Kivat maisemat ja hyviä kuvia. Mielelläni tuolla kyllä patikoisin itsekin.

  VastaaPoista
 9. Kauniin näköistä. Pystyykö tuolla kuinka pitkiä patikkareissuja tehdä, vievätkö polut pitkällekin?

  Mahtoi olla sun vaatetuksesta päätellen kylmä!

  VastaaPoista
 10. Meri / Syö Matkusta Rakasta25. maaliskuuta 2016 klo 14.30

  Onpa korkeita! Just suunnittelen vähän jotain vaelluksentynkää Skotlantiin, ja mun toiveissa siel näyttäis suunnilleen tältä. :D

  VastaaPoista
 11. No onpa jylhiä maisemia! Täytyypä pistää paikka mieleen, jos joskus tulee oltua tuolla päin.

  VastaaPoista
 12. Muutan ensi viikolla Lontooseen ja tarkoitus olisi tehdä aina kun ehtii, niin reissuja lähialueille ja Dover on ollut yksi listalla. Suhteellisen karulta näyttää :) // Sir Bizler

  VastaaPoista
 13. Upeat on maisemat! Voisin hyvin kuvitella itseni tuonne patikoimaan. Olen itse asiassa vähän suunntellut, josko elokuussa ehtisi Englantiin patikkareissuille.

  VastaaPoista
 14. En ole kuullutkaan tästä paikasta, mutta mun Englannin tietämys on muutenkin aivan onneton :) Kesällä varmasti todella kaunis paikka, nyt näyttää jokseenkin hyiseltä! :)

  VastaaPoista
 15. Nämä on kyllä parhainta antia matkablogeissa, kun joku tuo esiin jonkun pienen, hiukan tuntemattomankin paikan esille. Aina sitä hämmästyy miten maailma on ihmeellinen ja täynnä paikkoja jotka vain odottavat löytäjäänsä. :)

  VastaaPoista
 16. Nätit kävelymaastot! Kuvat miltei tuoksuvat merelle...

  VastaaPoista
 17. Enpäs ollut kuullutkaan tästä paikasta. Aikas idyllisen näköistä ja ilmeisesti vähän viileää myös vaatetuksesta päätellen? :)

  VastaaPoista
 18. Sää kuvissa näytti niin englantilaiselta kuin olla vaan voi :-D Nuo kalliot on varmaan livenä upeat!

  VastaaPoista
 19. Tavaton miten huikeat maisemat. Pakko päästä tuonne joskus patikoimaan oikein kunnolla. Minulle tämä oli ihan tuntematon paikka, kiitos siis vinkistä, menee ehdottomasti korvan taakse. :)

  VastaaPoista
 20. Hienon näköistä on ja nähdä villihevosia ihan oikeasti, voisi olla meikäläiselle entiselle, miksei nykyisellekin hevoshullulle päivien täyttymys. Hiukan vaarallisen näköiseltä näyttää lasku alas rannalle.

  VastaaPoista
 21. Ihanaa nähdä blogeissa Englannista jotain muutakin kuin niitä iänikuisia Lontoon nähtävyyksiä - kaikkea ihanaa pientä kun sieltä löytyy. Itse esimerkiksi ihastuin viime kuun Birminghamin reissulla läheiseen Henleyn kylään <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)