Pariisipäiväkirjat


Perjantai. 


Metrossa on ruuhkaista. "Jätä laukut mulle ja juokse sisäänkirjautumiskoneelle," poikaystäväni ohjeistaa kun lähestymme King's Crossia ja vilkaisee sitten huolestuneen näköisenä kelloaan. Minua hymyilyttää, mutten uskalla ihan vielä paljastaa, että emme ole myöhästymässä junasta: olen optimistisen aikakäsityksemme tuntien ilmoittanut lähtöajan todellista aikaisemmaksi. Vasta kun olemme saaneet liput käteemme, paljastan, että juna lähteekin kello 11.15 sijasta puoli kahdeltatoista - olemme seitsemän minuuttia etuajassa! Ilouutisen kuultuaan T yrittää vielä rynnätä kauppaan hakemaan matkaeväitä, mutta onneksi Eurostarin virkailija tulee avukseni kertomaan, että jos haluamme ehtiä junaan, kannattaa turvatarkastukseen siirtyä nyt eikä kymmenen minuutin päästä.

Lontoon ja Pariisin välinen junamatka tuntuu tavallistakin lyhyemmältä, sillä tällä kertaa vietän sen Chromeota kuunnellen. Gare du Nordille saavuttuamme suuntaamme ensin edellisellä lomalla tutuksi tulleeseen leipomoon ja vasta sitten Airbnb-asunnollemme. Talon sisäpiha on peitetty rakennustelinein, mutta itse asunto on valoisa, siisti, suloinen ja tyylikkäästi sisustettu. 

Olemme päättäneet majoittua samalle alueelle kuin viimeksikin, aivan Canal Saint-Martinin kupeeseen. Alue on täynnä toinen toistaan hauskemman näköisiä kahviloita ja rafloja, mutta jonkun aikaa katuja kierreltyämme päädymme testaamaan netissä suurta suosiota nauttivan vegaaniravintolan (joka ansaitsee ehdottomasti ihan oman postauksensa, stay tuned).



Lauantai. 


Aloitamme aamun vierailemalla... missäs muualla kuin boulangeriessa, josta mukaan tarttuu täytettyjen patonkien lisäksi myös pari makeaa leivonnaista. Päätämme palata hotellille kiertoreittiä, mikä osoittautuu erinomaiseksi valinnaksi, sillä bongaamme sattumalta supermakean katutaideseinän, jota ihailee meidän lisäksemme myös muutama innokas valokuvaaja ja ryhmä street art -kierrokselle osallistuvia matkailijoita.

Minua jo jonkun aikaa kiusannut flunssa uhkaa nostaa taas päätään, mutta nitistän sen lääkkeillä, ja pääsemme kämpillä nautitun lounaan jälkeen uudestaan matkaan. Tällä kertaa suuntanamme on Promenade Plantee, keskustan itäpuolella pitkin vanhaa junarataa kulkevaa vehreä kävelyreitti, joka tunnetaan myös nimellä the original high line kuuluisan newyorkilaisen serkkunsa mukaan (tsekkaa myös tämä Lontoon suloinen salareitti).

Tämä on jo viides kertamme Pariisissa, mutta Promenade Planteeta kulkiessamme ja siltä avautuvia maisemia ihaillessamme tajuamme taas kerran, miten vähän edelleen tätä upeaa kaupunkia tunnemme. Reitin loppupäässä meitä odottaa metroasema, josta pääsemme ilman vaihtoja Seinen yli Place d'Italien asemalle. Ihan sen vieressä sijaitsee kiinalainen pikaruokala, johon ihastuimme vuoden 2013 Pariisin-matkallamme,  jolloin asuimme juuri tällä alueella.  Paikalta ei kannata odottaa liikoja sisutuksen tai siisteyden suhteen - mutta hinnat sopivat opiskelijabudjettiin ja safkat ovat yhtä hyviä kuin monessa kymmenen kertaa kalliimmassa mestassa.

Flunnsalääkkeiden vaikutus on loppunut ja aikoja sitten, joten hyppäämme pikaisen shoppailukierroksen päätteeksi metroon kohti loma-asuntoamme. Kun olen kerran asettunut sohvalle peiton alle jättimäisen teekupin kanssa, en enää saa parhaalla tahdollakaan houkuteltua itseäni ulos nauttimaan pariisilaisesta launtaiyöstä - sen sijaan keskityn lukemiseen ja ikkunasta avautuvan maiseman ihailuun.



Sunnuntai. 


Aloitamme tämänkin päivän käynnillä boulangeriessa - mutta harmiksemme suosikkileipomomme on monen muun tavoin tänään kiinni. Kierreltyämme jonkin aikaa tuloksetta ympäriinsä päätämme käydä kaupassa ja taikoa aamupalaksi (tai tässä vaiheeksi oikeastaan myöhäiseksi lounaaksi) ihan omat patongit.

Kuukauden ensimmäinen sunnuntai on Pariisissa museopäivä, jolloin moniin nähtävyksiin on ilmainen sisäänpääsy. Valitsemme jonkin aikaa asiaa pohdittuamme ensimmäiseksi kohteeksemme Picassomuseon, jossa itse en ole käynyt koskaan ja jossa poikaystävänikin on vieraillut vain kerran, pienenä poikana joskus vuosituhannen vaihteessa. Saavuttuamme upeassa villassa sijaitsevan museon pihaan tajuamme, ettemme suinkaan ole ainoat, jotka ovat saaneet saman idean - innokkaiden museovieraiden jono kiemurtelee pitkin rakennuksen sisäpihaa. Jonotus ei kuitenkaan kestä pitkään, ja on lyhyestä sadekuurosta huolimatta ehdottomasti palkinnon arvoinen: monikerroksinen museo kattaa Pariisissa pitkään asuneen espanjalaistaiteilijan koko uran ja avaa ikkunan myös suurmiehen yksityiselämään.

Sade on ehtinyt lakata museokäyntimme aikana, joten lähdemme kävelylle Seinen rantaan (ja bongaamme Eiffel-tornin ensimmäistä kertaa tällä lomalla - jee!). Poikkeamme välipalalla ranskalaisessa pikaruokala Quickissä ja suuntaamme sen jälkeen ihanaan Pompidou-keskukseen. Muun muassa modernin taiteen museon, laajan kirjaston ja upean näköalaterassin sisäänsä kätkevä monitoimikeskus on yksi ehdottomia suosikkejamme Pariisissa. Keskus on sunnuntaisin myöhään auki, ja lähdemme paikalta vasta kymmenen aikaan, kun kiinnimenokuulutukset jo kaikuvat kovaäänisissä.



Maanantai. 


Koska päivälle on luvattu sadetta, päätämme lähteä tutustumaan nähtävyyksiin, jotka toimivat säällä kuin säällä: Pariisin kuuluisiin katettuihin käytäviin (hmmm, olenko ainoa, jonka mielestä passages couverts kuulostaa jotenkin katettuja käytäviä kiinnostavammalta retkikohteelta?).

Upeat, suurimmaksi osin 1800-luvulla rakennetut käytävät eivät seiso tyhjinä nykyäänkään: niissä on pikkuliikkeitä, kahviloita, taidegallerioita (joista yhden vitriinissä komeili aito Picasso - teos, jota olisimme ihan hyvin voineet ihailla edellisen päivän museokierroksella), vahamuseo ja jopa hotelli.

Melkein huomaamatta päädymme käytäviä seuraamalla Montmartrelle, josta on mukava ja aika helppo kävelymatka hotellillemme. Tai niin yleensä. Tällä kertaa joudumme kuitenkin rankkasateen yllättämiksi, ja hakeudumme sateensuojaan yhteen suloisimmasta koskaan näkemistäni leipomoista. Kuten arvata saattaa, emme lähde paikalta tyhjin käsin.



Tiistai. 


Koska junamme lähtee vasta illalla, ehdimme viettää koko päivän Pariisia kierrellen. Hyppäämme metroon ja ajamme ensin Riemukaarelle, jolla en muista käyneeni sitten ensimmäisen Pariisin-matkani vuonna 2007. Kävelemme tuulisessa säässä Eiffel-tornille päin, ja meinaan kadottaa hattuni kuvaa varten poseeratessani.

Lähdemme takaisin hotellille hakemaan laukkuja erittäin hyvissä ajoin, mutta matkalla bongaamme sattumalta Seinen rannalta modernin taiteen museon, jossa vietämme pari tuntia. Sitten unohdumme tunniksi museon kahvilaan lukemaan kirjoja ja katselemaan sateista maisemaa. Yht'äkkiä tajuamme, ettei aikaa enää ole hukattavaksi - matkustamme metrolla hotellille nappaamaan laukut ja sitten - boulangerien kautta, tietenkin - asemalle päin.

"Kai tääkin juna lähtee oikeasti 15 minuuttia myöhemmin," kysyy T toiveikkaana, kun juoksemme laukkuja perässä raahaten Gare du Nordia kohti. Tällä kertaa en kuitenkaan ole rukannut lähtöaikoja, vaan meillä on ihan oikeasti kiire. Ehdimme loppujen lopuksi junaan ihan hyvin, mutta minä saan hyvän opetuksen: valehtelu ei kannata, olipa se miten valkoista tahansa.




























Kommentit

 1. Miwtin aluksi miten voi olla Lontoossa ja kirjoittaa Pariisi päiväkirjaa? HIH. Mutta tosiaankin juttua sitten tuli Pariisista. Hyvin olitte monessa paikassa ehtineet käymään. Kuvat ihania, ei ihan tavallisia vaan niissä sitä jotain ja sinä itse kuvissa kuin Pariisin muotiviikoilta! Tuo junapariisi-lontoo on kyllä kätevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos paljon ihanasta kommentista! Poikaystäväni on harrastanut valokuvausta teini-ikäisestä saakka ja osaa munkin mielestä saada kuviin tosi kivan tunnelman :) Junamatka on todella kätevä, suosittelen lämpimästi jos millonkaan tarvitsee matkustaa näiden kahden kaupungin tai vaikka Lontoon ja Brysselin väliä!

   Poista
 2. Mahtavaa, kun voi vaan junalla huristella Pariisiin :P. Minä en ole koskaan käynyt Pariisissa, mikä on jotenkin hassua, kun se on kuitenkin niin lähellä. Kiva, että siellä pääsee välillä museoihin ilmaiseksi. Itselläni on aikamoinen kynnys alkaa sellaisista maksamaan, helpommin tulee mentyä jos pääsee veloituksetta. Vaikka sää ei teillä ollut ehkä ihan paras, niin ihanan tunnelmallisia kuvia silti :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Kuvista kiitos kuuluu valokuvausta harrastavalle poikaystävälleni, mun omat otokset jäävät useammin kansion pohjalle, haha! :P Mäkin tykkään tosi paljon museoiden ilmaispäivistä, just kuten sanotkin, kynnys on jotenkin paljon matalampi lähteä käymään myös muissa kuin niissä must see -kohteissa jos sisäänpääsy ei maksa kymmentä euroa.

   Poista
 3. Minunkin pitäisi antaa Pariisille toinen mahdollisuus. Enköhän minä siitä voisi pitää. Ainakin noista leipomoista :)
  On kyllä kätevää, kun pääsee suoraan junalla Lontoosta Pariisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihan ehdottomasti - leipomoita on vaikea vastustaa :) Junayhteys on ihan mahtava ja varmasti yksi syy siihen, miksi tykkään käydä Pariisissa niin usein!

   Poista
 4. Saat Pariisin kuulostamaan jotenkin niin letkeältä. Oma vaikutelmani on jäänyt siitä etäiseksi, vaikka olen ollut kahdesti viikon. Ensimmäisellä kerralla olin kyllä lukioikäinen enkä ihan kamalasti osannut ymmärtää mitään muutakaan. :) Kai joskus vielä palaan, ehkä. Sitten minäkin otan asiakseni vain kierrellä leipomoita ja herkutella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, letkeä on juuri oikea sana kuvaamaan sitä fiilistä, mikä meillä Pariisissa on! Sun suunnitelma mahdolliselle tulevalle Pariisin-matkalle kuulostaa juuri oikealta, tuolla reseptillä ei voi mennä pieleen. :)

   Poista
 5. Eh, harmi kyllä itseltä jäi Lontoo-Pariisi junareissu Lontoossa asuessa tekemättä! Pariisin elämä vaikuttaa niin pittoreskiltä, vaikka isohko kaupunki onkin. Hienoja kuvia sateisesta Pariisista. (Tämän kommentoi Sateenmuru at www.sateenmuruja.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pittoreski on mielestäni juuri oikea sana kuvaamaan Pariisia :) Jotkut tekevät muuten Eurostar-reissuja ihan päiväretkinäkin, ihan vain siltä varalta, jos olette tulossa käymään Lontoossa lomalla. ;)

   Poista
 6. Olipa erilaista lukea tuollaista päiväkirjatyylistä postausta. Olisi hieno päästä junalla huristelemaan Pariisiin - en ole muutenkaan vielä kaupungissa ehtitinyt käymään. Kuvat olivat myös hienoja.

  VastaaPoista
 7. Tuttuja mestoja, jotka ovat varmasti jo kerinneet muuttua moneen otteeseen, kuten tuo Picasso-museo ja Pompidou-keskus ja riemukaari. Itse eniten tykkään istuskella jossain Vogeesiaukiolla. Onneksi minun aikanani Picasso-museoon ei ollut vielä mitään tungosta.

  VastaaPoista
 8. Leipomot on kyllä Pariisin suola ja sokeri! :) Ja sähän näytät ihan pariisittarelta tuolla. ;) Mutta kuten kommentoin Siveltimellä-blogin Praha-postaukseen, niin on todettava tähänkin että Euroopan kaupungit on vaan parhaimmillaan keväästä alkusyksyyn. Tähän vuodenaikaan kaikki näyttää niin harmaalta. :(

  VastaaPoista
 9. Olisi kyllä kiva joskus kokeilla tuota junaakin - ei vaan ole koskaan tullut sijoitettua Lontoota ja Pariisia samalle matkalle, että olisi ollut sille tarvetta. Mutta jotenkin ajatus kutkuttaa ...

  VastaaPoista
 10. Itse olen funtsinut, että kun asun Lontoossa kohtapuolin, niin täytyisi testaa junamatka Pariisiin. Itse kaupunki oli mulle pitkään sellainen ettei kiinnostanut, että pari vuotta sitten "löysin" sen uudestaan. Päiväkävelyt, kahvilat ja baarit ihan parasta :)

  VastaaPoista
 11. Mun täytyy kans antaa joskus Pariisille toinen mahdollisuus. Tätä postausta lukiessa tuli sellainen fiilis että voisipa joskus kesäaikaan mennä Pariisiin. Pariisissa parasta ovat kyllä nuo leipomot, kahvilat ja bistrot.

  VastaaPoista
 12. Voi, ihana Pariisi <3 Mä tykkäsin ehkä eniten Montmartresta ja Sacre Coeurista, sekä tietty niistä leipomoista ja katutaiteesta! Nuo katetut käytävät jäi ainokaisella reissullani tsekkaamatta, sillä kyseessä oli joku lukion ryhmämatka ja aikataulu oli tietysti etukäteen suunniteltu. Ensi kerralla täytyy kyllä katsastaa nekin! Ihanaa että Lontoosta pääsee niin helposti junalla, sillä välillä harmittaa että Suomi on tällainen "saari" josta on melkein pakko aina lentää Eurooppaankin.

  VastaaPoista
 13. Tätä lukiessani heräsi ajatus: olisipa kiva olla taas (oikein) nuori, hypätä junaan ja matkata Pariisiin... :) Leipomot maistuis juuri nyt.

  VastaaPoista
 14. Ihanat katetut käytävät! Ja kylläpä tekis nyt mieli jotakin hyvä boulangeriesta :D Olisikin aika käydä taas Pariisissa, viime kerrasta on jo kulunut liian kauan. Eurostarilla en ole mennyt koskaan, kiinnostaisi kokeilla :)

  VastaaPoista
 15. Oih, nyt tuli kuume päästä Pariisiin! :) nyt muutettuani Belgiaan matkakaan ei ole este eikä mikään! Kiva tunnelma tässä tekstissä!

  VastaaPoista
 16. Voi Pariisia ja voi niitä boulangerieita! Jostain syystä Pariisi ja Berliini ovat niitä kaupunkeja, joissa harmaus ja vesisadekaan eivät minua la nsta - niissä kahdessa kaupungissa se jotenkin maagisesti vain lisää niiden charmia...!

  VastaaPoista
 17. Olen käynyt Pariisissa pari kertaa, ja vaikka se ei välttämättä ihan lempikaupunkeihini lukeudukaan, on siellä ihan omanlaisensa tunnelma. Mun lempipuuhaa Pariisissa (syömisen lisäksi) on Jardin des Tuileriesissä käyskentely.

  VastaaPoista
 18. Pariisi on ihana ja siellä riittäisi tekemistä ja näkemistä, vaikka kävisi miten monta kertaa! :)

  VastaaPoista
 19. Harmi että osui sateisia päiviä mutta pääasia että osasitte silti nauttia reissusta täysillä :) Mä en oo koskaan käynyt Pariisissa, mikä on musta jotenkin todella outoa kun on ranskaakin tullut luettua useampia vuosia ja kohde ollut mun bucket -listalla about 12 vuotta :D Ehkä mä yritän ryhdistäytyä!

  VastaaPoista
 20. Oi Pariisi <3. Ihana kaupunkiloma tunnelma tulvi näistä kuvista ja tajusin samalla, etä siitä on ikuisuus, kun olen viimeksi kaupunkilomalla Euroopassa (jos ei lasketa syksyn mttaista matkaani Madridiin). Haluan pian aistimaan Euroopan kevättä. Ja voi kun sinä näytätkin niin ihanalta pariisittarelta :).

  VastaaPoista
 21. No nyt osataan kyllä ottaa valokuvia! Upeita nää sun otokset. Mua hävettää aina vähän lukea Pariisijuttuja, kun en ole koskaan siellä ollut niin en osaa oikeen mitään sanoa :D Yhtä noloa on se, että en ole koskaan eksynyt Lontooseen. APUA. Reissukuume nousee siis semisti sun blogia lukemalla ;)

  VastaaPoista
 22. Mä en ole päässyt vielä Pariisiin. Tässä on monta sellaista paikka, jossa haluan myös käydä ja tietysti myös uusia. Onneksi ehditte junaan.
  Sulla on muuten ihanat hiukset. :D

  VastaaPoista
 23. Mainitsemasi museioista monet kuuluvat suosikkeihini. Kaupunkilomat, kiireettömät, luovat mukavia muistoja.

  VastaaPoista
 24. Olispa kiva jos Helsingistäkin pääsis junalla tuosta vaan muihin maihin ;) Junalla matkaaminen varsinkin kun on niin miellyttävää. Varmasti mukava reissu ja pyrähdys Pariisissa. No, kuvatkin sen kertoivat :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)