Vielä ehtii: Keukenhof 2017








Jos seuraat minua Instagramissa, olet saattanut kiinnittää huomiota siihen, kuinka usein käytän #flowerlover-hashtagia. Siihen on syynsä: olen rakastanut kukkia ja kukkanäyttelyitä pienestä pitäen. Ei siis ihme, että kuuluisa Keukenhof, yksi maailman suurimmista kukkatarhoista, on jo pitkään keikkunut lähellä matkahaavelistani kärkeä. Tänä vuonna pääsin viimein ihailemaan sen loistoa paikan päällä.

Maailman kauneimpana kevätpuutarhanakin tunnettu puisto tarjoaa onnekkaille kävijöilleen mahdollisuuden bongata 800 eri tulppaanilajia ja liudan muita, toinen toistaan kauniimpia kukkia. Se on vuosittain auki vain kaksi kuukautta keväällä, mutta houkuttelee tässä ajassa paikalle miljoona vierasta yli sadasta eri maasta. Noin 15 % kävijöistä on kukka-alan ammattilaisia, loput kaltaisiani kukkafaneja (ja heidän enemmän tai vähemmän innokkaita matkakumppaneitaan). 

Keukenhof sijaitsee Lissessä, lyhyen matkan päässä Amsterdamista, mutta sinne pääseminen ei ole aivan suoraviivaista. Julkisilla reissu vaatii muutaman vaihdon, autolla matkustaminen taas on ruuhkien lisäksi tylsää myös siksi, että hollantilainen maaseutu huumaavilta tuoksuvine kukkineen ei oikein pääse oikeuksiinsa ikkunalasin takaa ihailtuna. Me päätimme lähteä matkaan pyörillä ja seurasimme samaa kukkapeltojen viertä myötäilevää reittiä kuin viimeksi - ensin junanlla pienelle Hillegomin asemalle, sieltä viimeiset viisi kilometriä Keukenhofiin pyörällä. Reitti oli yhtä ihana kuin muistimme, vaikka maisema olikin muutamassa viikossa ehtinyt muuttua yllättävän paljon: siellä, missä oli viimeksi kukkia, oli nyt tyhjää peltoa, ja siellä, missä oli viimeksi tyhjää peltoa, oli nyt kukkia. Tällä kertaa reitille osuivat myös suloiset lampaat, joita olisimme voineet jäädä ihastelemaan vaikka loppupäiväksi, jos meillä ei olisi ollut kiire kukkatarhaan.

Keukenhofiin kannattaa mielestäni varata vähintään kahdesta kolmeen tuntia, mutta se sopii hyvin myös kokopäiväretkeksi. Me olimme perillä kolmisen tuntia ennen sulkemisaikaa, mikä osoittautui hyväksi ajoitukseksi: ruuhkat alkoivat väistyä aika pian saapumisemme jälkeen. Erilaisten kukkaistutusten ja kasvihuoneiden lisäksi kävijöitä viihdyttävät esimerkiksi tuulimylly ja pieneläintarha - ihastuttavien possujen seuraaminen sai minut taas kerran ryhtymään lihattomalle loppuviikolle. Pääosassa olivat tietysti itse kukat - on uskomatonta, miten paljon monimuotoisuutta ja kauneutta jo yhden lajin sisältä voi luonnossa löytyä.. (nyt vielä vähän enemmän kuin ennen, kun Alankomaissa jalostettiin juhlavuotemme kunniaksi Suomi 100 -tulppaani)!

Tänä vuonna Keukenhof on auki enää muutaman päivän, 21.5 asti - nyt kannattaa siis suunnata mestoille, jos olet Hollannissa ja jos kukkaloisto yhtään kiinnostaa!

Oletko käynyt Keukenhofissa, tai osaatko suositella muita kivoja kukkanäyttelyitä?






Kommentit