Minne mennä juuri nyt: Hollannin ihanat kukkapellotJos sinulla on varastossa muutama käyttämätön lomapäivä ja pohdit, miten hyödyntää ne, tai jos satut muuten vaan oleskelemaan Alankomaiden läheisyydessä tulevien viikkojen aikana, suosittelen lämpimästi suuntaamaan Hollantiin kukkapelloille. Me vietimme lauantaina ihanan kevätpäivän peltojen varsia pyöräillen ja luonnon uskomattomasta näytöksestä nauttien, ja olen retkestä edelleen täysin haltioissani.

Enkä tietenkään ole ainoa: Hollantiin saapuu joka kevät laumoittain turisteja tulppaaninmetsästys mielessään. Kuuluisin kaikista kukkabongailupaikoista on tietysti Keukenhof, yksi maailman suurimmista puutarhoista. Lissen kaupunkin lähellä sijaitseva kukkanäyttely on auki vain kahdeksan viikkoa vuodessa maaliskuun lopusta toukokuun loppuun. Se näyttää erilaiselta joka vuosi - tänä vuonna esillä on yli 800 eri tulppaanilajia!

Voin vain kuvitella, miten upealta kukkaloisto huippupuutarhureiden huolella kuratoimassa Keukenhofissa näyttääkään. Meidän oli tarkoitus vierailla paikalla lauantaina, mutta pääsimme liikenteeseen vsen verran myöhään, että jätimme puiston suosiolla ensi kerralle (joka toivottavasti koittaa jo tänä vuonna!). Keukenhofn alue on sen verran suuri, että siellä voi helposti viettää koko päivän, ja paikalle on kuulemani mukaan muutenkin hyvä suunnata heti aamusta. Ei kuitenkaan kannata stressata, jos aikataulut (tai budjetti: aikuisten lippu kuuluisaan kukkatarhaan maksaa 16 euroa) eivät mahdollista Keukenhofissa vierailemista - kuten me totesimme, kukkaloistosta pääsee nauttimaan erinomaisesti myös sen ympäristössä.

Toinen asia, josta ei kannata ottaa stressiä, on se, mitkä kukat peltoja kulloinkin koristavat. Hear me out. Monet vierailijat tulevat Hollantiin tulppaaneiden perässä, ja se on tietysti ihan ymmärrettävää -siitä lähtien kun ala-asteella luin Alexandre Dumasin Mustan tulppaanin, olen itsekin liittänyt Alankomaat vahvasti juuri tähän ihanaan kukkaan. Niinpä esimerkiksi Tripadvisorissa on useita ketjuja, joissa kysellään, miten matka kannattaa ajoittaa jotta se osuisi parhaaseen tulppaanikukinta-aikaan. Onko huhtikuun puolivälissä liian aikaista vierailla pelloilla? Onko toukokuun alussa liian myöhäistä?Kysymyksiin on hankala vastata, sillä tulppaanit ovat tietysti kukkeimmillaan hieman eri aikaan joka vuosi mm. säätilanteesta riippuen. Myös lajikkeiden ja ihan yksittäisten peltojenkin välillä on luonnollisesti eroja. Mutta vaikka reissu ei osuisi parhaaseen tulppaanikauteen, ei kukkapeltoja kannata jättää väliin. Iso osa näissäkin kuvissa näkyvistä kukista on jotain muuta kuin tulppaaneja - mutta aika upealta ne silti näyttävät, eikö niin? Tällä hetkellä sesongissa ovat lukemani mukaan erityisesti narsissit ja hyasintit. Kukkatilannetta voi seurata esimerkiksi Tulips in Holland -sivustolta.

Retki kukkapelloille on erittäin helppo toteuttaa itsenäisesti Amsterdamista käsin. Jos suinkaan mahdollista, liikkeelle kannattaa lähteä pyörillä - maaseudun tiet ovat hyväkuntoisia, hiljaisia ja tasaisia, ja sitä paitsi autolla ei pääse kaikkialle.  Me improvisoimme reittimme nettivinkkien ja Google Mapsin avulla, mutta ainakin Keukenhofista saa ostettua myös pyöräilykarttoja valmiilla reiteillä varustettuna.Koska meillä on Dameissa omat pyörät (kuvassa näkyvät ihanat jopot!), otimme ne mukaan. Hyppäsimme junaan  Amsterdam Centraalin asemalla, josta matkustimme ensin Haarlemiin (matka-aika noin 15 minuuttia), ja sieltä edelleen pikkuruiselle Hillegomin asemalle (matka-aika noin 10 minuuttia). Menopaluu kahdelle aikuiselle ja kahdelle pyörälle maksoi noin 35 euroa. Kuuden euron arvoisella fiets-lipulla pyörää saa kuljettaa mukana koko päivän. Asemilla liikkumiseen kannattaa varata tavallista enemmän aikaa - esimerkiksi Centraalilla hissit eivät toimineet, ja jouduimme kantamaan pyörät ylös laitureille.

Ensimmäinen asia, jonka Hillegomin asemalle saapuessa huomasimme, oli sen uskomaton tuoksu. Asema sijaitsee kukkapeltojen keskellä, ja laiturille astuessa tuntee astuneensa satumaailmaan. Miksi hajuvedet eivät koskaan tuoksu yhtä herkulliselta? Vaikka olisi tehnyt mieli jäädä nauttimaan huumaavasta tuoksusta koko päiväksi, lähdimme polkemaan reittiä eteenpäin suunnitelman mukaisesti. Olimme erittäin iloisesti yllättyneitä pyöräteiden laadusta - meille oli varattu enemmän tilaa kuin autoille! Saavuimme pian Leidsevaartin kanaalikadulle, jota seurasimme Halfwegiin asti. Poikkesimme Keukenhofin 1600-luvulla rakennetulla ja kauniisti restauroidulla linnalla, ajoimme Keukenhofin puutarhan ohitse ja suuntasimme takaisin asemalle.Reitti oli itsessään varsin lyhyt - noin 12 kilometrin mittainen - mutta siihen olisi helposti voinut varata vaikka koko päivän, niin upeita maisemia sen varrelle mahtui. Pysähdyimme monta kertaa tien varteen ihailemaan kukkia, peltoja ja kanaaleja. Kuvat eivät todellakaan tee kaikelle sille väriloistolle ja kauneudelle oikeutta - Hollannin kukkapellot on koettava itse.

Oletko käynyt Alankomaissa pyöräily- tai kukkalomalla? Kommentit

 1. Niin kuin jo kommentoinkin Instassa, toi olis niin meikän juttu :) Ja ihanaa että sen voi vielä yhdistää mukavasti pyöräretkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyöräily todella kruunasi kokemuksen :) Suosittelen lämpimästi, toi oli kokonaisuudessaan vaan niiiiin ihanaa!

   Poista
 2. Upeat maisemat varmasti ja voisi kuvitella että monia kiinnostava juttu 😀

  VastaaPoista
 3. Mahtavan näköisiä kukkaniittyjä. Joku kevät aion kyllä olla paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja livenä tietysti vielä mahtavampia :) Kannattaa siis ehdottomasti tulla!

   Poista
 4. Ihania kuvia! Olen menossa Amsterdamiin ja sieltä käsin Keukenhofiin ensi viikolla, joten tästä sai ihanasti kukkakuumetta tulevaa reissua varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kivaa että postauksen ajoitus oli niin osuva :) Jään oottamaan sun postausta Keukenhofista!

   Poista
 5. kylläpäs alkoi pyöräretki Hollannissa kiinnostaa :-)

  VastaaPoista
 6. Käymisen arvoinen kohde! näyttää ja kuulostaa ihanalta. Kohteet joissa näkee kukkia tai kukkapuita kiehtoo. Hollanti on vielä näkemättä. Ootko katsonut luontaistuotekauppojen hajuvesiä. Niissä on välillä näkynyt hyväntuoksuisia kukka hajuvesiä, mutta ei nekään usein aitoja kukkia vastaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hyvä idea! Ei ne varmaan oikeita kukkia voita, mutta voisi olla tekohajusteita parempia kuitenkin!

   Poista
 7. En ole aikaisemmin osannut haaveilla Alankomaiden kukkapeltojen läpi pyöräilystä, mutta nyt haaveilen - kiitos sinun! :) Ja tosiaankin pyörän selästä tuo on koettava, tuskin autolla pääsee lähellekään samanlaista kokemusta.
  Ihana uusi ilme blogillasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Terhi, tosi kiva kuulla että tykkäät! Ja joo, en itse kovin helpolla vaihtaisi kaksopyöräistä nelipyöräiseen noissa maisemissa. Fillarilla kulkemisessa on tuolla vaan niin oma fiiliksensä! :)

   Poista
 8. Toi on varmasti tosi kivaa! :) Pitää muistaa tämä jos tulee näihin aikoihin vierailtua Hollannissa :)

  VastaaPoista
 9. Nyt oli kyllä kukkia joka sormelle! ;) Aivan ihanan näköistä!

  VastaaPoista
 10. Mä oon puutarha-alalla töissä täällä Suomessa, niin kaikki ulkomaisetkin kukkajutut kiinnostaa aina. Harmi vaan, että kevät on niin kiireistä täällä, ettei pääse lähtemään ulkomaille. Hollannin tulppaanit olis nimittäin joskus kiva päästä näkemään!

  VastaaPoista
 11. Ihana näköistä! Tuollainen reissu olisi helposti järjestettävissä vaikka pitkänä viikonloppuna. Ehtiikö siellä kävellen nähdä mitään, jos ei ole pyörää mukana tai voiko Hillegomista vuokrata pyörää?

  VastaaPoista
 12. No vautsi vau! Tuo on kyllä yksi asia listallani jonka haluan joskus nähdä. Itseasiassa meillä täällä USA:n länsirannikollakin pari tällaista kukkakapunkia, ja viime vuonna missattiin kukinta ihan parilla viikolla. Harmitti kyllä. Olisi ollut kiva nähdä kukat samalla kun oltiin reissussa.

  VastaaPoista
 13. Pyöräily varmasti paras tapa kokea kukkapellot - saa raitista ilmaa ja liikuntaa, pystyy haistamaan tuoksut, pysähtymään milloin vain ja nauttimaan kaikilla aisteilla :)

  VastaaPoista
 14. Mikä olisikaan ihanampi tapa viettää vapaapäivää tai lomapäiviä pyöräilemällä näiden kukkaniittyjen reunustamia teitä pitkin. Voi te onnekkaat!

  VastaaPoista
 15. Tulppaaneista ei kai koskaan voi saada tarpeekseen, tai kukista yleensäkään. Tuossa pöydällä on juuri nytkin ihana kimppu keltaisia tulppaaneja. Luonto on kovin arvaamaton paikka, koskaan ei voi täysin sanoa, milloin mikäkin kukka kukkii. Sama kukkien kanssa pätee Suomen ruskaan, päivälleen ei sitä voi ennustaa. Tuonne Hollannin pelloille olisi kyllä mukava päästä kukkaloiston keskelle!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)