Parasta San Franciscossa?Haluan melkein nipistää itseäni kun mietin, että olen viettänyt jo monta viikkoa upeassa San Franciscossa, Californian auringon alla. Kaupunki ja osavaltio ovat toki molemmat jo etukäteen tuttuja tv-sarjoista, elokuvista ja matkailukirjoista, mutta tänne saapuminen tuntui silti todelliselta seikkailulta. Itse asiassa San Francisco on ylittänyt ennakko-odotukseni jo useampaan otteeseen. Mutta mikä täällä on parasta?

Joku vastaisi varmasti sään, eikä syyttä. Etukäteen meitä varoiteltiin, että täällä voisi olla loppusyksystä vähän kylmä. Hmm, itse en kutsuisi kahdenkymmenen celsiusasteen tuntumaan kohoavia lämpötiloja erityisen viileiksi, mutta toki meidän perspektiivi on vähän erilainen kuin lämpöön tottuneilla paljasjalkaisilla kalifornialaisilla. Totuuden nimissä on tosin mainittava, että paikallisten mukaan tämä marraskuu on ollut lämpimin miesmuistiin - mahtavaa!

Entäpä sitten Golden Gate? Monet kutsuvat sitä maailman kuuluisimmaksi sillaksi. Itse en ole ihan samaa mieltä - Tower Bridge? Ponte dei Respiri? Ponte Vecchio? - mutta yksi tunnetuimmista se on ihan varmasti. Melkein kolmen kilometrin mittainen rakennelma onnistuu näyttämään samaan aikaan sekä sirolta että jykevältä. Erityisen hauskaa on ylittää se jalan illan pimetessä: matka  on tuulinen ja jopa vähän pelottava, mutta todellakin vaivan arvoinen (huom! lähde liikkeelle tarpeeksi aikaisin - talvisin sillalle ei päästetä jalankulkijoita kuuden jälkeen).


Maisemat. San Francisco on kukkuloiden kaupunki, mikä tarkoittaa ainakin kahta asiaa: sitä, että korkkarit kannattaa jättää suosiolla kotiin (en käyttänyt omiani kertaakaan koko kuukauden aikana) ja ottaa niiden tilalle matkalaukkuun vielä yksi pari lenkkareita, sekä sitä, että melkein matkalla kuin matkalla on pakko pysähtyä useamman kerran ihailemaan maisemia. Yllä olevassa kuvassa ei muuten komeile Golden Gate, vaan sen vähemmän tunnettu serkku, Bay Bridge. Tajusimme vasta paikan päällä, että olimme usein luulleet sitä Golden Gateksi katsoessamme San Fransciscon keskustasta otettuja kuvia, joissa silta pilkistää pilvenpiirtäjien takaa - Golden Gatea on nimittäin tosi vaikea ellei mahdoton bongata ydinkeskustasta käsin.Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään: upea rannikko, historialliset kaapelivaunut, Alcatraz, finanssikeskustan vilkkaat kadut ja rauhalliset kattopuutarhat, laaja ja mielenkiintoinen museotarjonta... Jos meidän olisi jostain syystä pakko valita kaikista hauskoista nähtävyyksistä ja tekemisistä vain yksi suosikki, vaaka kallistuisi kuitenkin varmasti merileijoniin. Tapasimme heidät heti ensi ensimmäisenä päivänä, kun heräsimme aikaeron - ja varmaan osaltaan myös innostuksen - vuoksi aamuyöstä ja päätimme lähteä kävelylle lähialueelle. Muistan ensimmäisestä aamusta eukalyptuksen tuoksun, puiset laiturit ja horisontin takaa nousevan mustan, aamuhämärässä pelottavalta ja jättimäiseltä näyttäneen vuoren, joka paljastui auringon noustua vihreäksi ja suhteellisen matalaksi kukkulaksi - ja ne merileijonat, joita emme aluksi erottaneet valtameren pimeydestä mutta joiden ääniä oli mahdoton olla kuulematta.

Veikeä leijonayhdyskunta on hurmannut turisteja ja paikallisia laiturilla 39 jo 90-luvun taitteesta lähtien, kun sen ensimmäiset jäsenet tykästyivät yhteen kaupungin lukuisista satamista ja valtasivat sen itselleen. Suloiset otukset ovat siis täysin vapaita ja voivat mennä ja tulla oman mielensä mukaan - niiden seuraaminen ei siis ole pelkästään hauskaa, vaan myös eettisesti kestävää ajanvietettä.

Onneksi suosikkeja ei kuitenkaan oikeasti ole pakko valita - San Francisco on nimittäin täynnä toinen toistaan mielenkiintoisempaa tekemistä. Lisää siitä ihan pian! 

Mikä sinusta on parasta San Franciscossa? Tai jos et ole käynyt paikalla - mikä tämän postauksen kohdista kuulosti kiinnostavimmalta? Ja hei, kuuluuko maailman kuuluisimman sillan titteli todella Golden Gatelle?

Kommentit

 1. Mikä on parasta? Hmm.. saako sanoa, että oma koti? Vaikka emme ihan siellä cityssä asukkaan, niin kyllä tämän koko Bay Arean mieltää omaksi kodikseen. Kiva, että olette viihtyneet ja tosiaan, olette saaneet nauttia aika lämpimästä marraskuusta. Tosin eilen näytti mittari illalla vain +7C, mutta nythän onkin jo joulukuu ;) Oletteko vielä täällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa totta kai sanoa! Te asutte kyllä todella kivalla alueella. Me tultiin juuri takaisin Lontooseen, ja itse asiassa täksi viikoksi tänne on luvattu lämpimämpää säätä kuin San Franciscoon - hyvä ajoitus siis :D Vaikka luulen, että tykkäisin Californiasta kylmemmälläkin säällä. Ensi kerralla haluaisin tutustua myös viinialueisiin, saatan siis tulla nykäisemään sua virtuaalisesta hihasta reissua suunnitellessa! :)

   Poista
 2. Kyllä ne on nuo maisemat, jotka sinne päin houkuttavat. Jenkeissäkin on niin pirullisen monta kiinnostavaa paikkaa, että pitäis varmaan joku muutaman kuukauden roadtrip sinne suunnitella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Me haluttaisiin jossain vaiheessa ajaa San Franciscosta alas Losiin, minkä pitäisi olla yksi maailman parhaita roadtrippejä.. reissuun tarvitsisi kuitenkin ainakin talvella moottoripyörän sijaan auton, eikä meillä kummallakaan ole (auto)ajokorttia!

   Poista
 3. Joskus minäkin vielä kävelen Golden Gaten jalkaisin. Hyvä vinkki kävellä siinä illan pimetessä. Kuulostaa sellaiselta, minkä haluan kokea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa :) Autolla yli ajaessa sillasta saa toki hyvän yleiskäsityksen, mutta sen suuruus (niin koon kuin merkittävyydenkin mielessä) tulee paremmin esille kävellessä.. yksi hyvä vaihtoehto on kuulemma myös pyöräily, mutta sitä emme ole vielä ehtineet kokeilla.

   Poista
 4. En ole käynyt San Franciscossa, mutta kiinnostaisi kyllä, sillä leffoissa ja tv-sarjoissa kaupunki näyttää mäkineen ja ratikkoineen aina niin symppikseltä. Oletko siellä ihan vain pidemmällä lomamatkalla, vai muista syistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Symppis on mun mielestä hyvä sana kuvaamaan tätä kaupunkia :) Meillä kävi niin hyvä tuuri, että päästiin tänne pitkälle duunimatkalle. Miinuspuolena toki se, ettei työmatkalla ehdi kiertää kaupunkia ihan samaan tahtiin kuin lomalla, mutta toisaalta on ollut ihana päästä tutustumaan siihen ns. pinnan alta!

   Poista
 5. Onhan tuo silta ikoninen. Ja merileijonatkin aika mahtava nähtävyys. Kuten raitiovaunut ja kukkulat. Pidimme myös Painted Ladies -talorivistöstä auringon viimeisten säteiden valaistessa niitä. Pari vuotta sitten kävimme kaupungissa toisen kerran, ensimmäisestä kerrasta olikin jo kulunut monta vuosikymmentä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mekin tykättiin paljon myös Painted Ladies -taloista, vaikka niiden takana sijaitseva puisto onkin tällä hetkellä kiinni korjaustöiden vuoksi (sieltä on kuulemma parhaat näköalat alueelle). Kiitos linkistä, mielenkiintoista lukea teidän kokemuksia Kaliforniasta!

   Poista
 6. Olisipa hienoa päästä noille kulmille! Viime keväänä yritimme järjestää kesälle asunnonvaihtoa erään sikäläisen perheen, kaverin kaverien kanssa, mutta päädyimme kuitenkin pitkien lentomatkojen takia New Yorkiin. Kaihertamaan jäi kyllä kovasti tämä San Francisco...

  VastaaPoista
 7. Ei ole ikinä tullut tuolla käytyä, mutta ehdottomasti haluaisin käydä! Lämmin sää kiinnostaa tietenkin näin suomalaisena, mutta ylipäätään jokaisessa uudessa paikassa on mielenkiintoista ja paljon paljon uutta nähtävää!

  VastaaPoista
 8. Kiitos terveisistä. Minulle parasta siellä tarjoaa grunge-musaklubit, Haight-Ashbury ja victoriaaniset rakennukset kuten mainio Tivoli-hotelli. Ja tietty avoautolla Napan viinimaisemiin.

  VastaaPoista
 9. San Fransiscoa on usein verrattu Melbourneen, joten veikkaan, että tykkäisin. Merijellonia näkee täälläkin, niin ne ei varmaan olisi itselle se ykkösviehätys, mutta onhan tuolla vaikka mitä muuta. Maailman kuuluisammasta sillasta kyllä kieltämättä tulee Golden Gate itselle mieleen ensimmäisenä, vaikka onhan niitä toki muitakin. Eli maisemat ja ihan se San Fransiscon meininki varmaan kiinnostaa eniten. Oon myös kuullut huhuja, että San Fransiscossa saa hemmetin hyvää ruokaa.

  VastaaPoista
 10. Noi merileijonat on naurattaneet ja ihastuttaneet mua jokaisessa San Fransisco -postauksessa, jonka oon lukenut. Jotenkin niin abrurdia, ja ihanaa! SF muutenkin vaikuttaa monipuoliselta kaupungilta, joskin majoituksen hinnat ovat järkyttäviä, kun niitä taannoin tutkailin.

  VastaaPoista
 11. Merileijonat haluaisin nähdä sekä Golden Gaten. Katsotaan jos Jenkkilän roadtrip toteutuu parin vuoden päästä, niin sitten pääsen toteuttamaan nämä kaksi unelmaa :)

  VastaaPoista
 12. Mä en oo oikein koskaan ollut innostunut Jenkeistä, mutta San Francisco on niitä kaupunkeja jotka on kiehtoneet. Oi, merileijonat, niitä ois niin ihana nähdä!

  VastaaPoista
 13. San Francisco on kyllä ihana. Mä muistan, että siellä merenrannassa oli aika viileää kesällä. Tultiin sinne tosin Vegasin jälkeen, että sen jälkeen tuntuu varmaan mikä tahansa paikka viileältä. Bussimatkalla San Franiin tavattiin yksi paikallinen joka sanoi, että San Franciscossa tuntuu siltä, kuin olisi aina ilmastointi päällä. Siltä se kyllä tuntui.

  San Franciscossa on paljon kivoja alueita, mutta ehkä kaikessa hipsterimeiningissään Castro jäi erityisesti mieleen.

  VastaaPoista
 14. San Francisco - kuten koko USA:n länsirannikko - on vielä käymättä, mutta kiinnostusta kyllä löytyisi. Olisipa sitä aikaakin tarpeeksi :) Mä olin lokakuussa New Yorkissa ja Philadelphiassa ja sielläkin tuntui olevan vuodenaikaan nähden erityisen lämmintä, reilu 20 astetta parhaimmillaan! Jos multa kysytään maailman tunnetuimpia siltoja, ensimmäisenä varmasti tulevat mieleen Golden Gate ja Brooklyn Bridge.

  VastaaPoista
 15. Haha, mä en ollut koskaan noista merileijonista kuullut, mutta mä tykkäisin aivan varmasti niistä! :--D Ja kyllä, haluan San Franciscoon katsomaan ehkä ensisijaisesti maisemia ja siltaa...

  VastaaPoista
 16. Mä olin elokuussa San Franciscossa ja oli jännä miten eri kaupunkialueilla lämpimyys vaihteli. Ohut takki oli hyvä olla mukana, mutta kyllä se piti aina välillä riisua. Musta Golden Gate on maailman kuuluisin silta ja oli aivan upeaa kävellä se päästä päähän, musta taas se vaikutti lyhyemmältä mitä etukäteen ajattelin. Kai olin niin fiiliksissä. :)

  VastaaPoista
 17. Tekisi mieli sanoa, että craft beer ja ratikat sekä tällä hetkellä maailman paras korisjoukkue :-)

  Itse tykäystyin San Franciscoon vuonna 1994, kun lopetimme sinne oman Coast to Coast -reissumme. Kuului reissun Top3 kaupunkeihin New Yorkin ja Bostonin lisäksi.

  En koskaan ole ajatellut, että Golden Gate olisi maailman kuuluisin silta eli sen puolesta ei :-D Tosin en ole koskaan tainnut edes ajatella, mikä olisi maailman kuuluisin silta :-) Golden Gate on kyllä San Franciscon ikoni, siitä ei pääse mihinkään.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)