Kuukauden kooste: tammikuuHuh. En voi uskoa, että kohta ollaan jo helmikuun puolivälissä! Tuntuu, etten tässä kuussa ole ehtinyt tehdä muuta kuin levätä flunssaisena kotona ja reissata - molemmat aktiviteetit syövät päiviä aika tehokkaasti, toinen kivalla ja toinen vähemmän kivalla tapaa. Ennen, kuin aloitan matkafiilistelyn täällä blogin puolella (instagrammissa @lizainlondon se on ollut käynnissä jo muutaman päivän), haluaisin kuitenkin vielä fiilistellä ihanaa tammikuuta. 

Pyrin aina tekemään jotain uudenvuodenlupauksia, ja tänä vuonna lupasin itselleni kirjaavani joka kuukauden päätteeksi, missä näyttelyissä ja ravintoloissa olen sen kuukauden aikana käynyt, mitä elokuvia ja näytelmiä katsonut ja mitä kirjoja lukenut - ne kun tuppaavat unohtumaan ihan liian helposti, ja toisaalta moni tutkimus on osoittanut, että kerrattu ilo on moninkertainen ilo. Ainakin ensimmäisen kerran perusteella tehtävä on hankalampi, kuin miltä se kuulostaa, mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Vuoden ensimmäiseen kuukauteen mahtui onneksi paljon mahtavia hetkiä ja kokemuksia. Sen ehdoton kohokohta olivat ensimmäiset seitsemän päivää, jolloin perheeni oli käymässä meillä <3. Juhlimme Uutta Vuotta venäläiseen tapaan, nautimme mummon valmistamista herkuista, chillailimme kotona ja kävimme museoissa, ravintoloissa sekä katsomassa musikaalin, joka ylitti kaikki odotuksemme. Tarpeeseen tuli myös kylpylän lämmössä vietetty päivä - niitä pitäisi yrittää mahduttaa kalenteriin useamminkin.

En olisi halunnut millään päästää perhettäni lähtemään Lontoosta, vaikka mummoni sanoikin, että poikaystäväni ansaitsisi mitalin, kun suostuu kestitsemään tyttöystävänsä perhettä pienessä kaksiossa kolmen viikon ajan :D <3. Pidin kaikki kolme viikkoa itse lomaa, joten tammikuun toisella viikolla aloin kiriä kiinni joululomalla sivuun jääneitä duuneja. Ohjelmassa oli 14-tuntisia työpäiviä ja joskus myös unettomia öitä.
British Libraryn edustalla


Suurimman osan töistä tein keittiön pöydän äärellä tai yliopistoni kellarikirjastossa, mutta kävin myös uusimassa kirjastokorttini British Libraryyn, jota inspiroivampaa työskentelytilaa on vaikea keksiä. Upeaa ympäristöäkin suurempana insipiraattorina toimi kuitenkin uusi tietokoneeni - on huomattavasti kivempi aloittaa aamulla työt, kun ei ensin tarvitse odottaa koneen käynnistymistä kahdenkymmenen minuutin ajan.

Tammikuusta mieleen jäi myös Lumiere-valofestivaali, joilla vietin yhden viikonlopun, ja kaksi mielenkiintoista kurssia: yksi käsitteli julkista esiintymistä ja toinen kuuluisaa Myers-Briggs -persoonallisuustestiä. Niin hauskaa kuin oman persoonallisuustyypin määrittäminen onkin, ja vaikka sainkin virallisessa testissä saman tuloksen kuin aiemmin täyttämissäni nettikyselyissä, suhtaudun konseptiin kuitenkin vähän skeptisesti. 
Lauantai-ilta Angelissa.


Ensin kovan työtahdin ja sittemmin flunssan vuoksi en ollut loppukuusta aivan niin sosiaalinen kuin olin etukäteen suunnitellut. Bongailin kyllä opiskelukavereita säännöllisesti tunneilla ja kirjastoissa, mutta muuten oli aika hiljaista - mutta kivaa: tapasin Lontooseen parin kuukauden tauon jälkeen palanneen kaverini, jatkoin jo perinteeksi muodostuneita opiskelutreffejä väitöskirjaa tekevän ystäväni kanssa ja kävin poikaystäväni kanssa aamukahteen venyneillä illalliskutsuilla ystäviemme luona. En malta olla mainitsematta myöskään baananikakkua, jonka kyseiselle illalliselle (poikaystäväni opastuksella) leivoin: keittiön yleensä kaukaa kaartavana tyttönä olin saavutuksestani aika ylpeä.

Kuukauden…

Museot ja muut nähtävyydet: maailmankuulu taidegalleria National Gallery sekä yksi Lontoon uusimmista vetonauloista, pilvenpiirtäjän huipulla sijaitseva näköalapuutarha SkyGarden (jonne on muuten vapaa pääsy ja joka ansaitsee ehdottomasti oman postauksensa, stay tuned!).

Auringonlasku SkyGardenista

Teatterikäynnit ja keikat: The Phantom of the Opera -musikaali. Musiikki oli kauniimpaa kuin muistinkaan ja erityistehosteet aivan mahtavia. Meillä oli paikat toisessa rivissä, mikä vain lisäsi hauskuutta - suosittelen lämpimästi, jos musikaalit vain yhtään kiinnostavat.

Ravintolat: 

Itsu (suosittu sushiketju) x 2
Chop Chop x 2
Wasabi (suosittu japanilainen ketjuravintola)
The Slug and Lettuce
Hot Wok
Pizza Express
The Japanese Canteen
Ask Italian


Kirjat: Osallistun tänäkin vuonna 52 books in 52 weeks -haasteeseen, jossa tavoitteena on nimen mukaisesti lukea kirja per viikko. Tammikuun lukusaalis oli vähän tavallista laimeampi, ja oikeastaan vain Ronsonin kirja on näistä sellainen, jota suosittelisin ehdottomasti myös muille.Ron Jonson - So You’ve been publicly shamed
Päätin viimein lukea tämän hyllyssäni jo pari kuukautta seisoneen kirjan Teri Niitti -kohun inspiroimana. Haastavia ja vaikeita aiheita kaihtamattomana toimittajana tunnettu Ronson kurkistaa uusimmassa teoksessaan viime vuosien suurimpien nettiskandaalien taustoihin ja haastattelee ihmisiä, joiden netissä tekemillä, usein todella viattomilla mokilla on ollut kauaskantoisia seurauksia aina duunipaikan ja maineen menetyksestä massiivisiin ahdistelukampanjoihin asti. Mielenkiintoista, mutta myös pelottavaa luettavaa, joka saa pohtimaan kaksi kertaa, kannattaako netissä tapahtuviin “kurinpalautuksiin” lähteä mukaan edes silloin, kun niihin olisi aihetta. 


Paula Hawkins - The girl on the train Bestselleriä on aina helppo haukkua, mutta mun on pakko myöntää, etten ihan ymmärrä, miksi juuri tämä dekkari nousi maailmanlaajuiseen suosioon. Tarkoituksella sekavaksi kirjoitetusta kertojasta tuli mieleen Before I Go To Sleep, enkä pitänyt ratkaisusta kummassakaan novellissa. Lisäksi juoni oli aika helposti arvattavissa, ja hahmojen toiminta usein aika epäuskottavaa ja epäjohdonmukaista. Olen kuitenkin tyytyväinen, että luin tämän - tiedänpähän ainakin, mistä kaikki puhuvat. :) Kirjasta on ilmeisesti paraikaa tekeillä elokuva, ja voi hyvin olla, että tarina toimii leffana paremmin.

Esme Floyd - Health hacks Lainasin tammikuun kunniaksi kirjastosta kasan terveellistä elämää käsitteleviä teoksia. Tämä viidensadan lyhyen vinkin kokoelma ei oikein vakuuttanut - osa ohjeista oli keskenään ristiriitaisia, ja olisin kaivannut esim. viininjuonnin terveysvaikutuksia kehuvaan osioon vähän tarkempia lähteitä.


Matt Haig - Reasons to stay alive Reasons to stay alive on vakavasta masennuksesta ja ahdistuksesta toipuneen kirjailijan selviytymistarina. Pidin erityisesti siitä, miten rehellisesti Haig kuvailee omia fiiliksiään ja tuo esille mielenterveysongelmiin liittyviä fyysisiä oireita, joista en muista ainakaan itse juurikaan aiemmin lukeneeni. Painottamalla oireidensa fyysisiä lähtökohtia Haig samalla myös ravistelee niihin liittyviä ennakkoluuloja, ja omalla esimerkillään hän varmasti näyttää monelle samojen ongelmien kanssa painivalle, että tunnelin päässä saattaa olla valoa. 'Tavallisen' lukijan mielipide on tämän rinnalla aika toissijainen juttu.

*******

Pakko sanoa, että koosteen kirjoittaminen ei ollut ihan niin hauskaa, kuin olin etukäteen luullut - itse asiassa se tuntui jopa vähän rasittavalta (miten voin muka muistaa, mitä tein kolme viikkoa sitten?). Aion silti jatkaa sen kirjoittamista - lupaus on lupausmutta harkitsen varmaan kaksi kertaa, julkaisenko niitä jatkossa täällä blogin puolella. Siksi kommentit ovat hyvin tervetulleita: Tykkäättekö lukea tällaisia koosteita? Tai jos kirjoitatte näitä itse, onko niistä ollut iloa tai hyötyä?

Kommentit

 1. Vaikka tätä ei ehkä ollut kauhean innostavaa kirjoittaa, niin olipa kiva lukukokemus. Tällaisia arkipostauksia on aina tosi kiva lueskella. (Muuten, toi eka kuva on muuten niiiin upee!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mahtava kuulla, että postausta oli kiva lukea! Kuva on munkin mielestä hieno - pakko myöntää, että kunnia siitä kuuluu poikaystävälleni. ;)

   Poista
 2. Ihanaa etta sait perheesi kylailemaan noin pitkaksi aikaa. Kolmessa viikossa jo ehtii paljon puuhailla yhdessa.
  Mua on vahan jaany harmittamaan muutama Lontoossa nakematta jaanyt asia ennen muutoa ja niihin kuului just National Gallery ja juuri tuo skygarden. Siita kuulin monta hyvaa suositusta. Jaan odottelemaan omaa postausta siita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ehtii, ja aikaa jää myös ihan vain kotona yhdessä hengailulle, mikä on aivan ihanaa! Mä oon ollut tuosta SkyGardenista niin innoissani, että olen käynyt siellä alle vuoden aikana jo kolme kertaa - postausta siis ehdottomasti tulossa :)

   Poista
 3. Mä tykkään näistä koosteista! Hauska lukea arkijuttuja blogeista ja sitä, mitä ihmiset normaalisti puuhaavat. Luen kyllä mielelläni myös reissujuttuja, mutta noin vastapainoksi. :) Ihanalta kuulosti tuo perheesi vierailu, ihan parasta kun tulivat pitkäksi aikaa ja ehditte nähdä toisianne ihan kunnolla. Me haluttiin Saksassa tuon vuoksi juuri suurempi asunto (kun kerran vuokrat ovat hieman eri tasolla kuin Lontoossa), jotta porukkaa pääsee sitten käymään ja yöpymään meillä. Ollaan yhteyksissä Lontoosta ja treffeistä!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, oon edelleen aivan fiiliksissä kun muistelen kolmea yhdessä vietettyä viikkoa :)! Hei, onpa kiva että teillä on Saksassa juuri tätä tarkoitusta varten vähän isompi kämppä - varmasti tosi kätevää, ja kivaa myös vieraiden kannalta. Jeee, mahtavaa päästä tapaamaan pian!!

   Poista
 4. Tykkään lukea. Tämä oli hieno postaus ja vierailu Lontooseen. En nimittäin ole paljoa matkustellut. Enkä Lontoossa kertaakaan käynyt. Lontoo ja UK on kyllä käynyt luonani usein. Sen verran monta kertaa, että maa ja kaupunki alkaa pikku hiljaa tulla tutuksi. Tiesitkö, että innoikkaimmat arktisten lintujen bongarit ja valasmatkailojat tulevat sieltäpäin. Kyhmyhaahka on brittien suosikki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosi kiva kuulla! Nolottaa myöntää, mutta jouduin googlettamaan, millainen lintu kyhmyhaahka oikein on... sillä on ainakin aivan upea nokka! Mä en ole itse ikinä käynyt Norjassa (ellei Oslon lentokenttää lasketa), mutta sun blogia lukiessa ja niitä maisemakuvia katsellessa valasmatkailu ja muu luontobongailu alkaa ehdottomasti kiinnostaa!

   Poista
 5. 3 viikkoa kaksiossa vieraita on kyllä pitkä aika, mutta varmasti ihanaa saada kiireettä nauttia läheisten seurasta! Meillä on vähän vastaavaa, kun itse mennään Suomeen. Ahtaimmillaan kyläillään mun siskon kaksiossa ja meitä on siis 5 henkeä + isäntäväki 2 henkeä + lemmikit. Noh, sopu sijaa antaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaha, ihan mahtavaa! Sopu sijaa antaa, todellakin :) Tästä tuli mieleeni mun pikkuserkkujen perhe, joiden kolmiossa asuu vakituisesti seitsemän ihmistä (viisi aikuista ja kaksi lasta) sekä yksi erittäin vilkas koira.

   Poista
 6. Lontoon matka on ihan tuntien päässä, tuo Sky Garden kuullosta kivalta paikalta, etsiskelinkin juuri joitain näköalapaikkoja. Täytyypä käydä googlettamassa missä se oikein sijaitsee ;) Kk-kooste oli ihan kiva ja jäin miettimään pitäiskiköhän minunkin toteuttaa tuollainen, vaikka ollaankin jo helmikuun puolessa välissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se sijaitsee ihan liike-elämäkeskus Cityn sydämessä, Fenchurch Streetillä. Liput on ilmaisia, mutta ne pitää varata etukäteen - suosittelen ehdottomasti käymään, jos vain löydätte sopivan raon! Ja hei, ilman muuta koostetta kehiin, parempi myöhään kuin ei milloinkaan. ;)

   Poista
 7. Tätä oli kyllä hauskaa lukea. Osittain ihan siksikin, että voi miettiä miten erilaista toisten elämä onkaan :) Ja Lontooseen haluaville koosteista löytyy varmasti hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, kiitos! :) Yksi syy koko kooste-ideaan oli juurikin vinkkien jakaminen - jossain vaiheessa olisi tarkoitus kirjoittaa esim. noista ravintoloista omat postauksensa.

   Poista
 8. Heh heh, olet kyllä ollut aikaansaapa. Mä luulen, etten mä saisi aikaan tällaista listaa edes puolivuosikoosteena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulee joskus sama fiilis, kun luen mitä kaikkia ruokia ja jälkkäreitä muut on taikoneet - yleensä enemmän viikossa kuin mä kuudessa kuukaudessa, haha! :)

   Poista
 9. Odotankin mielenkiinnolla postaustasi Sky Gardenista. Itsellä se on vielä käymättä, mutta suosittelen lämpimästi The Shard'issa sijaitsevan Shangri-La hotellin ravintolaa, se oli ihana kokemus eikä ollenkaan niin sika kallis kun luulin! Seuraavaksi siis Sky Garden kokeilussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon vinkistä, pitää ottaa toi Shangri-La ohjelmaan! Sky Gardenista löytyy muuten myös kaksi ravintolaa ja drinkkibaari - olen itse kokeillut niistä vain Darwin Brasserieta, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen!

   Poista
 10. Tää oli kiva postaus, jatka vaan! Kävin tekemässä tuon persoonallisustestinkin ja sain pari muutakin ideaa itselleni :)

  VastaaPoista
 11. Kiva idea, pitäisiköhän matkia :D. Mun lista näyttäisi jokseenkin samalta, tykkään nimittäin kiertää näyttelyitä, museoita ja etenkin ravintoloita. Tuo Sky Garden on kuulemma upea ja se onkin seuraavan Lontoon reissun to do -listalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matki ihmeessä, mä lukisin mielelläni kuukaudesta Barcelonassa! Sky Garden kuuluu ehdottomasti listalle, kannattaa varata liput heti kun tiedätte reissun ajankohdan niin pääsette paikalle juuri haluamaanne ajankohtaan. :)

   Poista
 12. Mun perhekin vierailee taalla noin kahdesti vuodessa, osa kavereista ihmettelee miten me kestetaan kun he saapuu tanne parhaimmillaan yli kuukaudeksi, hyvin kestetaan ja otetaan yhteisesta ajasta kaikki irti :) Kivoja kirjavinkkeja tassa, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaapa kivalta, ja juuri oikea asenne! Ja kiitos itsellesi, mukava, jos vinkeistä on hyötyä. :)

   Poista
 13. Ihana postaus, tällaisia on todella kiva lukea :) Todella luksusta, että perheesi pystyi tulemaan kolmeksi viikoksi kylään, ja pystyit viettämään heidän kanssa koko ajan! Me asutaan yksiössä, joten harmittaa kun tänne ei mahdu ketään yökylään (ja Köpiksen hotellien hinnat ovat todella kalliit)... Tuon Ron Jonsonin kirjan haluan kyllä lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Terhi, ihana kuulla! Onpa harmi, että Köpiksessä on sitten vielä kalliit hotellitkin.. toivottavasti te ainakin pääsette käymään Suomessa usein vastapainona :) Ronsonia suosittelen ehdottomasti. Olen lukenut häneltä myös toisen kirja, Psychopath Testin, ja se oli ehkä vieläkin pelottavampi..

   Poista
 14. Mielenkiintoinen kooste! Jatka vain näiden tekemistä, minä ainakin luen mielläni :-)

  VastaaPoista
 15. Olipa inspiroiva koostepostaus! Näitä lisää tosiaan. Kiitos Tuo 52:n kirjan haaste on muuten innostava, vitsit, pystyisinköhän minäkin. Kiitos myös hyvistä matkavinkeistä: ehdottomasti haluan käydä tuolla Skygardenissa ensi visiitillä.

  VastaaPoista
 16. Hauska tätä oli kyllä lukea, tykkäsin erityisesti kirjakoosteesta! Olen aivan pihalla bestseller-listoista, ja muita kuin tenttikirjoja tulee luettua enää surullisen harvoin, mutta sitäkin kivempi kuulla vähän, minkälaisiin kirjoihin muut ovat tarttuneet. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)