Shining the light on King's CrossYksi ärsyttävimpiä juttuja, joita ulkosuomalainen voi tehdä, on valittaa lämpötiloista - näin ainakin pari suomalaista on mulle pilke silmäkulmassa (vai kuvittelinkohan sen pilkkeen...) kertonut. On totta, että Lontoon "kylmä" vastaa harvoin Suomen kylmää, mutta tästä huolimatta olen viime päivien ajan pukenut farkkujen alle sukkahousut ja toppatakin alle kolme tai neljä eripaksuista paitaa (muotiviikot, täältä tullaan!).

Pakkasesta (tai no, nollalämpotilasta...) huolimatta emme malttaneet pysyä viikonloppuna kotona. Pari Lumiere-festareilla perjantaina vietettyä tuntia ei riittänyt, vaan lähdimme säätä uhmaten tsekkaamaan, millaisia valoteoksia taiteilijat olivat luoneet King's Crossin alueelle.

Toisen Lumiere-illan lempiteokseksi nousi tuo aloituskuvassa näkyvä, lampeen laskeutuva uimahyppääjä (lampi on muuten uimakäytössä ensi syksyyn asti, ja talven ajan paikalla pääsee myös saunomaan). Ehkä vielä taideteoksiakin suuremman vaikutuksen meihin kuitenkin teki itse King's Cross. Aikoinaan pahamaineisena tunnettua aluetta on viime vuosien ajan uudistettu kovalla kädellä, ja Harry Potteristakin tunnetun vanhan juna-aseman viereen on noussut mm. uusia aukioita, puistoja, julkista taidetta, kirjasto, liikuntakeskus... ja tietysti sylikaupalla luksustaloja.

Uudistukset on vieläpä kaiken lisäksi onnistuttu toteuttamaan kauniisti ja tyylikkäästi. Muutos ei kuitenkaan ole vielä valmis, enkä halua nuolaista ennen kuin tipahtaa - yhtenä huolena pidetään esimerkiksi sitä, että kalliiden asuintalojen valmistuminen voi nostaa paikallisten palveluiden hintaa ja ajaa pienituloisemmat asukkaat muualle, gentrifikaatio 101 - mutta lauantain perusteella vaikuttaa siltä, että aiemmin vähän kaoottisesta King's Crossista ollaan kovaa vauhtia luomassa kaupunkilaisten uutta olohuonetta. Päätimme jo, että tulemme jatkossa tsekkaamaan alueen vähän aiempaa useammin.

Itse asiassa myös toteutimme lupauksemme odotettua nopeammin, sillä tänään olemme työskennelleet koko päivän ihan King's Crossin vieressä sijaitsevassa British Libraryssä, joka ansaitsee ihan oman postauksensa :).

Suomessa saman tyylistä muutosta (joskin ehkä pienemmässä mittakaavassa, ja erilaisista lähtökohdista) on läpikäymässä Töölönlahden alue, jonne on nousemassa ainakin kauan kaivattu keskustakirjasto (jeeee!). Oletko seurannut kumpaakaan rakennusprojektia? Mitä mieltä olet muutoksista?


Kommentit