Arkipäivän rasismia

Tulin eilen taas käymään Suomessa. Aurinko paistoi. Helsinki näytti kauniilta. Keskustassa oli kivaa hengailla. "Ehkä tänne Suomeen voisi joskus jopa muuttaa," ajattelin. Kunnes piipahdin yliopiston päärakennuksen naistenhuoneessa ja muistin, mikä mua Suomessa aikanaan ahdisti. Ja hei, alla näkyvän idioottimaisen seinäkirjoituksen näyttämönä ei toiminut mikään persujen puoluekokous, vaan Suomen paras yliopisto..Kommentit

 1. Tämähän täällä ärsyttää ja siksi itsellä on suunnitelmissa "pako" Britteihin, Ruotsiin tai Ranskaan. :) Noissa kaikissa on muuten homoavioliitot sallittuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä suunnitelma! ;) Oon nyt asunut Briteissä kaksi vuotta enkä ole joutunut kohtaamaan rasismia kertaakaan (koputan puuta!!!!). Se on tosi ihanaa, ja aika älyttömän suuri ero jos vertaa mun kahteen ensimmäiseen vuoteen Suomessa :D Ja Britannia tosiaan hyväksyi samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliitotkin nyt kesällä, jee! UK ei tietenkään ole täydellinen, mutta tosi ihana paikka kyllä!! :)

   Poista
  2. Ei mikään valtio ole täydellinen :) Mutta UK on ihana paikka, samoin Suomikin olisi jos ihmiset osaisivat käyttäytyä :)

   Poista
 2. Yh, miksi ihmisten pitää olla niin tyhmiä?!

  VastaaPoista
 3. Heippa! Mä oon samaa mieltä, että tollanen kirjottelu on asiatonta ja mautonta (ja ikävintä kyllä vieläpä joidenkin enemmän tai vähemmän todellinen mielipide), mutta jottei konteksti unohtuisi, niin haluisin muistuttaa, että noissa vessakopeissa on niin turhaa ja ärsyttämiseen tähtäävää provoilua aiheesta sun toisesta, ettei niitä tekstejä aina kannata ees lukea tai niistä provosoitua. Siellä käydään kaikki elämän osa-alueet ja ihmisryhmät hyvin provokatiivisesti läpi ja tavallaan (jos nyt hyvä maku unohdetaan hetkeksi) se on se vessakoppikirjottelun kulttuuri. Onnistuuhan tällainen ääliömäisyys toki muiltakin kuin suomalaisilta.

  Mutta oon täysin samaa mieltä, että tietenkään tämä ei poista sitä, että tuollasen tekstin kirjottaminen osoittaa huonoa käytöstä ja arvostelukyvyttömyyttä. Ja ymmärrän sanomattakin myös sen, että tollasta mielipidettä esiintyy. Pointti ei ollut siis väittää etteikö tuonkaltainen asenne olisi todellinen ongelma, vaan ottaa kantaa nimenomaan ja ainoastaan tohon vessakoppikirjotteluun ja siihen, että ne jutut kannattaa konteksti huomioiden ottaa suolan kanssa.

  Toivottavasti tässä nopeassa naputtelussani nyt oli järkeä :) Aurinkoista syksyä, äläkä mieti turhaan yhden hölmön provoilijan tussinjälkeä! Joku toinen olisi voinut kirjottaa siihen rimpsut ihmisyydestä ja suvaitsevuudesta, mutta ne on just nimenomaan ne jotka haluaa ärsyttää, jotka siellä tuhertaa istuskellessaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha, joo, noissa vessakopeissa on aina jos jonkinlaita juttua - mielessäni Ylioppilaslehdessä oli joskus joku artikkeli aiheesta. En oo kuitenkaan aikaisemmin bongaillut sieltä seiniltä mitään ton tason juttua, ja mua ihmetyttää, että noinkin hirveän, suurilla kirjaimilla keskeiseen paikkaan kirjoitetun tekstin on annettu jäädä paikoilleen - luulisi, että esimerkiksi siivoojat olisi sen bongannut ja raportoinut jonnekin (tai vaikkapa poistanut?).

   Ymmärrän siis kyllä sun pointin kontekstista, mutta oon eri mieltä siitä, etteikö siitä saisi suuttua tai provosoitua. Tällaisiin "pikkujuttuihin" pitää puuttua, koska ne luovat osaltaan ennakkoluuloista ilmapiiriä ja toisaalta voivat loukata tai jopa pelottaa ihmisiä, joita "ryssällä" tarkoitetaan. Eikä se ole ihmekään - vaikka ei loukkaantuisi tekstin älyllisesti kyseenalaisesta sanomasta, voi kuitenkin loukkaantua siitä, että joku on tarkoituksella pyrkinyt pahoittamaan sun mielen.

   Aurinkoista syksyä myös sulle! :)

   Poista
 4. Rasismia on ihan tilastoidenkin mukaan nykyään paljon Pohjoismaissa, se on harmi..
  Muualla se on hyvä kun samalta kadulta voi löytyä sekä kirkko että moskeija, ei ole silleen niin näkyvästi syrjintää että pistettäisiin johonkin sivuun tietyn maalaiset tai tiettyjen uskontojen edustajat ja kaikkiin suhtaudutaan aina ensin ihmisenä oli ihon väri, vaatteet tai uskonto mitä tahansa. Se on asia josta tulen aina pitämää maassa kun maassa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee. Mäkin arvostan tosi paljon yhteiskunnassa avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta. Se on yksi syy, miksi Lontoo on mun mielestä niin makea kaupunki! :)

   Poista
 5. Kirjoitat rasismista mutta oletko itse koskaan ollut rasistinen ketään toista kohtaan? kohdistuiko tuo seinäkirjoitus sinuun oliko siinä nimesi? uskoisin että jokainen ihminen on joskus käyttäytynyt jonkin verran rasistisesti, rasismia on myös kaikenlainen syrjiminen tiedäthän sen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, valitettavasti tiedän kyllä mitä rasismi on, sekä omakohtaisesta kokemuksesta että aiheeseen liittyvästä akateemisesta kirjallisuudesta, jota olen lukenut aika paljon. Jos haluat oppia aiheesta lisää, suosittelen esim. Les Backin ja John Solomosin toimittamaa Theories of Race and Racism -kirjaa.

   Kyllä, seinäkirjoitus kohdistui minuun, samoin kuin muihin Suomessa asuviin venäläistaustaisiin/venäjänkielisiin ihmisiin. Rasismin suuri ongelma on juuri siinä, että se luokittelee ihmiset tietyn, tyhjästä kehitetyn ominaisuuden perusteella ryhmiin, liittää näihin ryhmiin kasan negatiivisia mielleyhtymiä, ja kohtelee ihmisiä yksilöiden sijasta tämän ryhmän jäseninä.

   Ei, seinäkirjoituksessa ei ollut nimeäni. Jos olisi ollut, niin en luonnollisestikaan olisi kirjoittanut asiasta postausta blogiin, vaan rikosilmoituksen poliisille. Ryssittely on tosiaan rikos, josta on oikeudessa tuomittu sakkoja.

   Ei tule ainakaan mieleeni yhtään tapausta, jossa olisin (tahallani) käyttäytynyt rasistisesti. Tietysti aina on olemassa vaara, että käytäytyy tavalla, joka vahvistaa kulttuurisia ennakkoluuloja, ihan tahtomattaankin. Esimerkiksi mulle ei olisi tullut mieleen, että Miley Curyksen taannoinen twerking-episodi voitaisiin nähdä rasistisena, ja pidin esitystä hauskana, ennen kuin luin aiheesta kirjoitettuja artikkeleita.

   Mä en siis luule, että kaikki ihmiset ovat rasisteja. Sen lisäksi, ja tämä on paljon tärkeämpää, kaikki ihmiset eivät todellakaan käyttäydy rasistisesti. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että kaikki ihmiset eivät joudu kokemaan rasismia. ”Kaikki ovat kuitenkin rasisteja” -argumentit (joiden tueksi en muuten lukenut yhtään tieteellistä tutkimusta, linkkaa ihmeessä, jos sellaisia tiedät) pyrkivät sumentamaan sen tosiasian, että yhteiskunnassamme tietyt ihmiset joutuvat kokemaan rasismia ja tietyt taas eivät. Eikä ensimmäiseen ryhmään kuuluvia ihan hirveästi lohduta se, että jossain hypoteettisessa tilanteessa myös jälkimmäinen ryhmä saattaISI mahdollisesti joutua samaan jamaan.

   Kaikki syrjintä on rasismia -kortti taas yrittää vähätellä rasismin vakavuutta. Mua on esimerkiksi pienenä kiusattu siitä, että olen venäläistaustainen, sekä siitä, että olin tosi hyvä koulussa. Voin kertoa, että yksittäinenkin ryssittely satuttaa ja pelottaa miljoona kertaa enemmän, kuin kymmenet tai sadat ”hikke!”-huudot. Jälkimmäisiä myöskään harvoin sain kuulla aikuisilta, aggressiivisilta ja viisi kertaa itseäni isommilta miehiltä.

   Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, ajatusten ja tekojen välillä on suuri ero. Ja vaikka ajatusten tasolla olevista ennakkoluuloista tulee tietysti pyrkiä eroon, niin vaatii aivan omanlaistaan ilkeyttä viedä omat ennakkoluulonsa sanoiksi ja teoiksi. Esimerkiksi pienenä jouduin niin monesti juopuneiden, keski-ikäisten suomalaisten hyökkäysten kohteeksi, kun puhuin jossain julkisella paikalla venäjää, että aloin pelätä tätä ihmisryhmää. En kuitenkaan mennyt julkisiin vessoihin kirjoittelemaan mitään ”juoppofinnit helvettiin Suomesta! Heti!” -julistuksia. Can you see the difference? :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)