Lontoon katutaideskene

Pari viikkoa sitten vietin aurinkoisen lauantaipäivän Lontoon katutaideskeneen tutustuen: osallistuin Itä-Lontoota viisi tuntia kolunneelle opastetulle street art -kierrokselle. Old Streetin metroasemalta lähtenyt kierros kuljetti meitä ympäri Shoreditchia ja pitkin Brick Lanea, ja poikkesimme graffittijahdissamme myös monelle syrjäisemmälle kadulle. Tai oikeastaan, emme jahdanneet graffitteja, vaan nimenomaan katutaidetta: näiden kahden välillä kun on ainakin kierroksen aiheestaan superinnostuneen oppaan mukaan suuri ero. Tämä oli minulle uutta tiettoa samoin kuin suurin osa tuntien aikana kuultua infoa, sillä en oikeastaan tiennyt katutaiteesta etukäteen juuri mitään. Tämän seikkailun jälkeen voin sanoa tunnistavani ainakin joidenkin Lontoota koristelevien taiteilijoiden tyylin. 

Joku saattaa ruudun toisella puolella irvistää verbille koristella - joidenkin mielestä kuvaavampi sana kun varmasti on sotkea, töhriä tai harrastaa ilkivaltaa. En itsekään lähettele fanipostia alikulkutunneleihin kirosanoja kirjoittaville tai junan seiniä umasti taggaaville graffitisteille, mutta en myöskään ymmärrä sitä, millaista ajojahtia heidän perässään on Suomessa vuosia käyty enkä varsinkaan hyväksy yksityisten vartioitifirmojen yleensä vain nimellisen koulutuksen saaneiden vartijoiden oikeutta ottaa kiinni usein alaikäisiä skidejä näinkin mitättömän asian takia. Täällä Lontoossa kulttuuri on kuitenkin hieman toinen: esimerkiksi Banksyn piecen saaminen omaan seinäänsä on talon omistajalle oikea lottovoitto, jota suojataan usein kaikin mahdollisin tavoin maailman kuuluisimman katutaiteilijan vihamisten päällemaalausiskujen pelossa. Täällä näkee myös huomattavasti Stadia enemmän tilattuja ja lailliaisia töitä, mikä tietysti osaltaan varmistaa laadun. Silti, myös monet laittomasti tehdyt maalaukset ovat vaikuttavia ja piristävät kaupunkimaisemaa pikemmin kuin tahraavat sitä. Tässä valikoima kierroksella ottamiani kuvia - olisi kiva kuulla teidän mielipiteitänne aiheesta fotot katsottuanne. Onko katutaide oikeaa taidetta? Pidittekö kuvissa näkyneistä töistä? Tarvittaisiinko Suomeen enemmän vastaavia katujen koristeita, vai pitäisikö niitä päin vastoin karsia täältä? Sana on vapaa!;)


Kommentit

 1. hitto, tää olis pitäny nähä! noh, ens kerralla sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla todellakin! Mulla loppui vieläpä akku kierroksen puolivälissä, eli voit armaan kuvitella miten paljon helmiä just siellä Brick Lanen ja Spitalfieldsin holleilla, joista puhuttiinkin, viel löyty. Tuu pian taas! :*

   Poista
 2. toivottavasti jaksat vastata mun kysymyksiin ku ite suunnittelen opiskelua lontoossa :)
  eli siis mitä opiskelet ? paljon sun lukuvuosimaksu on ? saitko jotain stipendejä ja miten ? käytkö töissä ? asutko koulun asuntolassa vai jossai muualla ? paljon sun vuokra suunnilleen on ?
  jos joku kysymys on sillanen ettet jostain syystä pysty vastaamaan niin vastaa muihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, tietysti :) Mun opinto-ohjelma on tosi laaja-alainen, historiasta ja kielistä valtiotieteeseen ja sosiologiaan plus käytännön tutkimuksen opettelua. Lukukausimaksu on joku päälle kuusi tonnia, en muista tarkkaan, enkä valitettavasti onnistunut saamaan stipendia viime syksynä, koska kaikista paikoista jonne halusin hakea sanottiin, että ne stipendit on varattu väikkäritekijöille ja postdoceille, ihan ymmärrettävästikin :) Minkä vaiheen tutkintoa oot ite tulossa tekemään? Missä unissa? Jos oot undergrad voit mun mielestä nostaa opparilainaa Briteistä, muuten Suomesta saa kyllä opintorahaa ja -lainaa.

   Poista
 3. Nää on siistejä :) Itse tykkään noista kunnollisista maalauksista, kyllä ne piristää maisemakuvaa. Banksyt on myös hauskoja, ja niitä on kiva bongailla ympäri Lontoota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Banksyt on hauskoja! Olin ihan yllättynyt kun kuulin, että osa varsinkin graffitintekijöistä ei tykkää siitä sel liian kuuluisuuden takia ja yrittää sen takia sotkea sen töitä, kun Banksyn ansiosta kuitenkin koko skene on saanut aika paljon arvostusta. Tiedätkö onko niitä sen töitä muuten myös muualla kuin idässä?

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit! Thanks for taking the time to comment! :)